ОДБОР УДРУЖЕЊА ТУРИЗМА: СЕЗОНЕ НЕЋЕ БИТИ БЕЗ ХИТНОГ ЗАКЉУЧАВАЊА И ИМУНИЗАЦИЈЕ

Неопходно је у Црној Гори што прије увести локдаун на три седмице уколико желимо да имамо љетњу туристичку сезону, поручено је са јучерашње сједнице Одбора удружења туризма и угоститељства Привредне коморе Црне Горе, којој су, између осталих, присуствовали и представници локалих туристичких организација.

– Апелујемо на доносоце одлука да снажним и ефикасним епидемиолошким мјерама до средине априла сведу епидемиолошку ситуацију на прихватљив ниво. За успјешно одвијање предстојеће љетње сезоне, важно је планско приступити масовној имунизацији становништва Црне Горе уз довођења епидемиолошке ситуације под контролу. Потребно је емитивним тржиштима послати поруку да смо сигурна дестинација која примјењује глобално признате епидемиолошке мјере – закључено је на сједници.

Оцијењено је да је предсезона изгубљена, а главна угрожена због неповољних епидемиолошких показатеља.

– Уколико бисмо почетком априла имали битно мање показатеље пандемије, као што су сада рецимо у Хрватској, могли бисмо причати о планирању љетње сезоне. Није тачно да ће нас скупо коштати три седмице закључавања јер смо већ у својеврсном локдауну. Потребно је ригорозније кажњавати непоштовање мјера, Морамо заштитити народ прво здравствено па економски и свим силама се борити против пандемије. Ако стигнемо до маја са оваквим резултатима биће касно и то је сурова реалност – оцјењује Жарко Радуловић, Монтенегростарс.

Туристички посленици сматрају да Црна Гора ове године тешко може да рачуна на госте из западне Европе, већ на тржишта земаља региона, Украјине, Казахстана и евентулано Русије, и то само уколико обезбиједимо безбједне услове за боравак њихових туриста.

– За успјешно одвијање предстојеће љетње сезоне, важно је приступити масовној имунизацији становништва Црне Горе уз поруку да смо сигурна дестинација која примјењује глобално признате епидемиолошке мјере и да држимо епидемиолошку ситуацију под контролом – казао је предсједник Одбора Ранко Јововић.

Затражено је да се вакцинација знатно убрза, а да туристички радници буду приоритетни за имунизацију, јер је ријеч о својеврсним амбасадорима државе који су у блиском контакту са страним гостима.

Немања Николић, УТИП Црна Гора, не дијели мишљење о потреби закључавања, јер сматра да је узрок актуелне неповољне ситуације непоштовање квалитетних здравствених мјера.

Представник Министарства здравља Радуле Драговић истакао је да је неопходно веће повјерење у мјере за борбу против пандемије, те да ће оне, уз вакцинацију, у наредном периоду дати добре резултате. Он је рекао да су предлози Одбора веома квалитетни и доприносе очувању јавног здравља и економије.

Привредници сматрају да епидемиолошке мјере које се доносе до почетка љетње сезоне, морају се унапријед планирати са јасно одређеним роковима на: отварању граница, условима за улазак туриста у државу И условима пословања туристичких капацитета. Туристицки привредници сматрају да морају бити укључени у процес доношења одлука и бити благовремено информисани о свим промјенама епидемиолошких мјера, како би умјесто пословне неизвјесности, могли на вријеме прилагодити пословање, закључено је на сједници.

Др Сања Меденица из Института за јавно здравље казала је да је у току израда Акционог плана за поступање у случају регистровања заражених туриста. Она је казала да се разматра предлог да се туристички посленици уврсте у приоритетну групу за имунизацију, те да ће то зависити од пристизања вакцина.

Након што су чланови упознати са текстом из руског медија који нашу земљу представља као небезбједну дестинацију за њихове туристе, оцијењено је да се мора интензивно радити на промјени такве слике.

– Без руских туриста не можемо причати о главној туристичкој сезони. Морамо припремити кампању према емитивним тржиштима, промовисати дестинацију као Safe stay, поред Safe Travel који већ имамо, приказати Црну Гору као земљу која води рачуна о својим грађанима као и туристима – сматра Катарина Кажанегра, ХГ „Будванска ривијера“.

Директорица Националне туристичке организације Жељка Радак Кукавичић навела је да у овом тренутку још не можемо послати поруку да смо безбједна дестинација, али се интензивно ради на представљању наше туристичке понуде у ино-медијима и привлачењу потенцијалних гостију.

– Постоји велико интересовање за студијске посјете представника медија Црној Гори и неопходно је створити услове за њихову реализацију како бисмо дошли до повољније слике о нашој земљи у сусрет сезони – сматра она.

НЕИЗБЈЕЖНА ТЕМА БИЛО ЈЕ ПИТАЊЕ НАЦИОНАЛНОГ АВИО-ПРЕВОЗНИКА

– Прије почетка љетње сезоне неопходно је омогућити функционисање и долазака туриста ваздушним путем летовима националне авио компаније – закључено је на сједници.

Марко Радуловић, Montenegro airlines, сматра да је ова компанија представљала ваздушни мост црногорског туризма према емитивним тржиштима, те да није требало прекидати њен рад прије него што се оспособи нова и добије неопходне слотове и дозволе за које се, како каже, чека између три и шест мјесеци. Истакао је и проблем шта ће бити са већ уплаћеним аранжманима и картама вриједности око три-четири милиона еура.

Данило Орландић, Аеродроми Црне Горе, говорио је о неповољним подацима које су остварили у 2020 години када је у питању приход и број путника.

– Сви заједно морамо да пошаљемо апел за спас црногорског туризма. Западно тржиште је под знаком питања, али постоји најава да ће Луфтханса почети летове ка нашој дестинацији. Рачунамо на летове из региона, Украјине и Казахстана, а неопходна је интензивнија сарадња са Великом Британијом и израелом као земљама које су постигле висок степен имунизације – сматра Данило Орландић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here