Од разорног земљотреса 45 година

На данашњи дан, 15. априла 1979. године у 7 сати и 19 минута црногорско приморје је погодио земљотрес магнитуде 7.0 јединица Рихтерове скале, са интензитетом од 9 степени Меркалијеве скале, који је изазвао катастрофална разарања на дужини од преко 100 km.

Епицентар земљотреса се налазио у Јадранском мору, између Улциња и Бара, на удаљености од 15 км од обале. У овом земљотресу 101 особа је изгубила живот у Црној Гори и 35 у Албанији.

Страдали су градови: Улцињ, Бар, Петровац, Будва, Тиват, Котор, Рисан и Херцег Нови, а разорено је 250 насеља. Уништен је огроман дио модерних хотелских капацитета у региону, оштећена су 53 здравствена објекта, 570 објеката социјалне и дјечије заштите, 240 школских објеката. Посебно су страдали културно-историјски споменици, који су концентрисани углавном у најугроженијем приморском појасу. Велике штете су биле на путној мрежи – оштећено је око 350 км магистралних и 200 км регионалних путева.

Поводом годишњице разорног земљотреса, Завод за хидрометеорологију и сеизмологију заједно са Директоратом за заштиту и спашавање организује низ едукативних радионица на тему “Све што нисмо знали о земљотресима и шта радити када се догоде”. Радионицама ће бити започет „Мјесец едукације“ током којег ће се радити на повећању нивоа знања о трусним карактеристикама Црне Горе и окружења, мјерама превенције и поступању током јачих земљотреса.

Радионице и подјела едукативног материјала које су припремили запослени Сектора за сеизмологију и Директората за заштиту и спашавање, уз подршку локалних самоупрва биће одржане у Улцињу, Тивту, Подгорици и Беранама.

Едукативни материјал, флајер и видео садржаји, који ће се користити током предвиђених активности, биће доступани на сајту Завода за хидрометеорологију и сеизмологију у дијелу који је намијењен за сеизмологију www.meteo.co.me, како био доступан свим заинтересованим грађанима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here