ОД ПОЧЕТКА ПАНДЕМИЈЕ У ОБ МЕЉИНЕ ХОСПИТАЛИЗОВАНО ОКО 500 ПАЦИЈЕНАТА

У Општој Болници Мељине петоро доктора интерне медицине тренутно је инфицирано новим корона вирусом, док на Интерном одјељењу о пацијентима брине само једна љекарка. Директорица др Оливера Елез из самоизолације обратила се Министарству здравља и Општини, тражећи да некога од колега упуте на испомоћ, пишу Вијести.

Према ријечима љекарке у овој установи, Марије Вуковић интерниста из Дома здравља Херцег Нови дежура у Болници сваког другог дана од 15 до 5 сати наредног јутра.

Она је истакла да је велики проблем и дефицит средњег медицинског кадра, па тако на Интерном одјељењу сада раде само четири медицинске сестре, док је осталих 11 позитивно на ковид-19.

Вуковић је нагласила да се на Интерном одјелењу налазе пост-ковид пацијенти, они са акутним респираторним и уринарним инфекцијама, болесници који су имали срчани удар, док имају и једног пацијента са канцером који је у терминалној фази. Од почетка епидемије у марту прошле године, на овом одјељењу хоспитализовано је око 500 пацијената.

Вуковићева тврди да иако нису класични ковид центар, свакодневно у редовним околностима у тој болници региструју по неколико случајева новог коронавируса код пацијената који су на лијечењу због основне болести.

Вуковићева је истакла да надлежни морају да ријеше питање дефицита кадра, појаснивши да ОБ Мељине, као болница компаније која је у стечају, не може да расписује специјализације. Болница Мељине тренутно нема стално запосленог анестезиолога, у њој раде само један гинеколог и само један радиолог који је у пензији.

Ситуација је лоша и када је ријеч о медицинској опреми која је неопходна за дијагностику. Недостаје мултислајсни скенер, неопходан за праћење стања пацијената са прележаном ковид инфекцијом. Вуковић је Вијестима казала да је у Болници скенер стар 21 годину, апарат за ултразвук срца купљен је још 2010. године, што указује да је неопходна набавка нове опреме.

Вуковићева је поручила да надлежни треба хитно да разријеше статус болнице Мељине, која покрива читави град, а у сезони и много више потенцијалних пацијената. Појаснила је да им посљедњих неколико мјесеци касне плате, па су тако децембарску примили тек 15. јануара, односно двије седмице касније у односу на колеге из осталих јавних здравствених установа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here