Комунална полиција интензивираће активности на регулисању саобраћаја кроз град

Запослени у Служби комуналне полиције у Општини Херцег Нови, у наредном периоду ће интензивирати активности на регулисању саобраћаја и сузбијању непрописног паркирања у граду.

Боро Обрадовић, в.д. начелник Службе комуналне полиције, који је на ову дужност ступио прије мјесец, оцијенио је да службеници имају професионалан однос према раду. За РТХН је казао да ће се трудити да унаприједи рад и побољша стање комуналног реда на подручју Општине Херцег Нови:  

– Акценат ће ставити на рјешавање проблема саобраћаја кроз град. Доста је непрописно паркираних возила, што  онемогућава пролаз  градским аутобусима и возилима Чистоће приликом прикупљања и транспорта комуналног отпада, сматра Обрадовић.

Према Закону о комуналној полицији да би служба могла да почне да функционише у старту су неопходна три комунална полицајца и начелник комуналне полиције. Законом је предвиђено да је на сваких 5 000 становника потребно да се запосли још један полицајац:

– У овом тренутку немамо довољан број комуналних  полицајаца. Запослено је седам комуналних полицајаца и потребна су још два. Имамо три приправника, која обављају приправнички стаж, а да би могли да обављају посао комуналног полицајца морају да имају годину радног искуства, да су завршили семинар и обуку, као и положен стручни испит о познавању прописа из ове области.   

Служба функционише превентивно и на терену су нон стоп. Посао је организован у три смјене. Не иде се одмах на кажњавање, на репресивне методе, већ прво дају опомене, упозорења, а тек оно што слиједи је писање прекршајног налога или прекршајне пријаве.

Велика је гужва и тренутно у саобраћају и ако ријешимо тај проблем спремније ћемо дочекати Празник мимозе и туристичку сезону, објашњава Обрадовић.

У регулисању саобраћаја и контроли непрописног паркирања, један приправник комуналне полиције ангажован је од Инстутита др Симо Милошевић до виле Галеб у Игалу, други  од семафора до Новљанке, а трећи од зграде Општине до тврђаве Форте Маре. Саобраћајна покретна патрола ради у све три смјене на читавој територији Општине Херцег Нови.

– Сарађујемо са свим општинским службама. Посебну сарадњу имамо са Центром безбједности Херцег Нови. На састанку са начелником ЦБ договорили смо сарадњу за предстојеће манифестације Празника мимозе, као што смо имали добру сарадњу за протекле празнике.

 У функцији је и специјално возило „паук“, који је у власништву Паркинг сервиса. Са њима иде и инспектор из Службе за инспекцијски надзор, који има овлашћење да изда рјешење о уклањању непрописно паркираних возила.

Покушавамо да будемо присутни у ударним терминима доласка родитеља са дјецом у школе и изласком из школа. Не можемо са малим бројем службеника да будемо присутни, баш код свих школа. Код ОШ Милан Вуковић велики је проблем, код ОШ Дашо Павичић постоји кружни ток око школе. Родитељи који су близу школе користе превозно средство да довезу дјецу до школе, и ту се ствара велики чеп и гужва у саобраћају. Апелујемо на родитеље да избјегавају гужве, навео је Обрадовић.

Он истиче да одмах поступају по свакој иницијативи и пријави грађана, која Комуналној полицији дође путем Кол центра, у оквиру система 48 сати. Излазе на терен и са службеницима ЦБ регулишу саобраћај. Асистирију приликом интервенције код неког комуналног проблема, као што је санација водоводне мреже, оштећења колектора, код одрона и када су у питању други случајеви.   

Апелује да грађани воде рачуна о саобраћају, да не остављају, возила посебно неисправна. Власници угоститељаских објеката дужни су да поштују радно вријеме и воде рачуна о питању буке. Грађани и предузетници требају да воде рачуна о одлагању отпада на мјестима, која су за то предвиђена.  

– У наредном периоду такође, ћемо акценат ставити и на сузбијање нелегалних депонија и примјену казнених мјера, против прекршиоца прописа. Настојаће да стану у крај све већем броју депонија, које  су присутне уз локалне саобраћајнице, на подручју  Суторине, Баошиће, на Каменом и другим локацијама, навео је Обрадовић, наводећи и да редовно контролишу одлагање секундарних сировина, гума, пластике комуналног отпада,на депонији на Ублима, како не би долазило до запаљења депоније и угрожавања животне средине.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here