У току рестаурација звона на звонику цркве Св. Јеронима

На звонику цркве Св Јеронима у току је рестаурација звона, коју финансира Општина Херцег Нови, а кроз споразум са Которском бискупијом. Комплетна вриједност радова износи 10 540 еура.

Звоник

Жупник Жупе Св. Јеронима у Херцег Новом дон Синша Јозић оцијенио је увођење новог систем аутоматизованих звона, као веома важан чин, посебно са духовног аспекта:

Дон Синиша Јозић

– Јер је смисао црквених звона да позивају на молитву и окупљају вјернике на богослужење. Њихов звук живе зове, мртве оплакује…другим ријечима звона нас прате од рођења до посљедњег дана нашег живота и у служби су заједнице и човјека, истакао је дон Јозић.

Звона на овој цркви, због оштећења нису звонила двије године:

– Крајем прошле године жупна заједница Херцег Новог је одлучила да покрене радове на комплетној рестаурацији, цијеле електро опреме и постави нова аутоматизована звона, која би требало да поново звоне, што ће бити велики подстицај и радост за наше вјернике.

Општина Херцег Нови је уважила нашу молбу и опредијелила је комплетна средства и започели смо, прије два дана под водством лиценциране фирме Бумбал из Каштела код Сплита. Вјерујем да ћемо данас или сутра поново чути звон тих звона, увести у велику недељу, од Цвјетнице до Ускрса. Тада ће поновно оживјети нашу вјеру кроз највеће истине хришћанске вјере, промишљати о Христовој муци, улазећи у Вазмено тродневље, промишљати о Вечери, о муци, о Вазменом бдијењу и коначно о Ускрсу, поручио је дон Јозић.

Радове на рестаурацији звона на звонику Цркве Св Јеронима, са дон Јозићем обишла је, у име локалне управе, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало.

Дон Јозић је увјерен да ће нови систем аутоматизованих звона и њихов звук остати вјерни подсјетник и пратилац духовног живота становника Херцег Новог, као и свих гостију Твртковог града на улазу у Боку Которску.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here