Обиљежена 81 година од погибије народних хероја Спасића и Машере

Полагањем вијенаца на градском гробљу на Савини данас је обиљежена 81 година од погибије народних хероја Милана Спасића и Сергеја Машере. Вијенце су положили предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић и представници херцегновског Удружења бораца НОР-а 1941-1945, Слобо Новаковић, Ђоко Злоковић и Божо Шеровић.
Када је у априлу 1941. године избио рат Спасић и Машера су служили у Боки Которској, на југословенском разарачу “Загреб”. Италијани су 17. априла ушли у залив и тада је наређено да бродови буду напуштени. Спасић и Машера одлучују се за херојски чин пркоса и протеста против фашистичке окупације и слома Југославије – изазвавши експлозију која је уништила брод и њих одвела у смрт.


Сјећање на ове бесмртне хероје је евоцирао је др Ђуро Мусић, члан Управног одбора борачке организације.

-И ове године смо се окупили на овом светом мјесту на Савини да се поклонимо бесмртним херојима, поручницима брода разарача „Загреб“ Југословенске краљевске Морнарице – Спасићу и Машери. Да не би пао у руке окупатору, они су га минирали, потоплили и заједно погинули у Тиватском заливу у ували Свете Тројице. Њихова жеља је била да са другим бродовима, заједно са савезницима, заплове ка Јадрану и Егеју и тако пруже отпор Хитлеру и Мусолинију. Та жеља им није остварена. Они су прекршили наређење свог команданта, који је био дезертер, и потопли брод који су требали да неоштећен предају надолазећим непријатељима – Италијанима и Нјемцима. Сахрањени су присуству другова морнара и грађана, а војну почаст им је одао вод италијанских окупаторских војника који су били задивљени њиховом храброшћу и патриотизмом, присјетио се др Мусић.

Окупљенима се обратио се и предсједник СО Херцег Нови Иван Отовић, истакавши да су Спасић и Машера показали да се заклетва дата својој војсци и држави не може погазити.

-Отишли су у смрт, али су отишли и у незаборав. Они нису хтјели да дозволе да се са разарача „Загреб“ удара по њиховим људима, били су спремни да погину за идеју за коју су и положили своје младе животе, и зато увијек треба да се присјећамо тог величанственог примјера чојства и јунаштва. Тада су многи предавали оружје страним окупаторима, а они су то одбили; један Србин и један Словенац су вјеровали у идеју југословенства. Ми ту идеју можемо различито тумачити, али морамо цијенити све оне који су те 1941. године били спремни да погину за своју отаџбину.

Милан Спасић рођен је 1909. године у Београду, а Сергеј Машера 1912. године у Горици. Спасић је сахрањен на Савини, а Машера у Словенији. Проглашени су за народне хероје 1973. године и били једини који су због дјела учињеног у Краљевској војсци Југославије, проглашени народним херојима социјалистичке Југославије. У нашем граду у насељу Немила једна улица носи њихово име.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here