Обиљежавање Дана жупе Светог Јеронима у Херцег Новом

Свечана миса у жупној Цркви Св. Јеронима

Католички вјерници обиљежавају празник херцегновске жупе. Свечано је данас у жупној цркви Св. Јеронима. Служена је света миса док ће свечана света миса у истом храму бити уприличена у 18 сати.

Свету мису служио је жупник жупе Св. Јеронима, дон Синиша Јозић, који је вјерницима говорио о животу Светог Јеронима, којег прослављају као заштитника града и жупе у Херцег Новом:

– Данас славимо једног свеца велику особност једног од највећих интелектуалаца,којег је даровао овај свијет. Рођен је негдје на подручју гдје живимо и ми. Мјесто се назива Стридон и у томе се данас многи не слажу. Сви поносни на овог великог интелектуалца и свеца, не би ли били рођени у његовом крају.

Живио је давно али то не умањује његов сјај и његов интелектуални понос и жар што нам је оставио пријевод Светог писма на латински језик. Разговарамо о римском времену. Говорио је савршено латински и упознавао друге језике и својевремено га је папа Дамас између четвртог и петог вијека, позвао да му буде секретар. Оно што желим подијелити са вама јесте да је превео Свето писмо, ревидирао и скупио старе и повезао их у заједнички пучки превод Светог писма назван „Вулгата“, казао је између осталог у обраћању вјерницима, дон Јозић.    

Иначе, празник Светог Јеронима је спомен на догађај, на овај дан, 30. септембар, када је 1687. године, војсковођа Јероним Корнер на челу млетачке војске, учествовао у ослобађању Херцег Новог од Турака.   

Свечану свету мису у Цркви Св. Јеронима у 18 сати ће предводити дон Срећко Мајић, саопштено је из Жупног уреда у Херцег Новом.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here