Обилазећи новске знаменитости Патријарх поручио: Велика је радост да се сретнемо овдје    

Бока може да понуди истинско духовно искуство, тако да нема ништа природније да поглавар цркве долази на ове просторе, навео је Патријарх Порфирије приликом обиласка Цркве Св. Спаса, Његошеве школе, Куће Иве Андрића и Музеја на Топлој.

У Кући Ива Андрића на Топлој предсједник Општине Стеван Катић са сарадницима уприличио је пријем за поглавара Српске православне цркве који је истакао да је радостан што се у Херцег Новом срео са епископима, Митрополитом, са челницима државних и општинских институција и са народом.

Патријарх Порфирије је поручио да је важно да људи који се баве политиком имају одговорност за организацију живота  на овом простору, без обзира на различите ставове и мишљења.

-У сазвучју свих дарова у проналажењу заједничког именитеља појављује се снага, резултат и ефекат за све људе, који може бити само добар и позитиван. Баш зато што смо различити, показује да смо потребни једни другима, да треба да сарађујемо. Оно што је различито и наше посебно да ставимо у службу заједнице, а не да употребимо за међусобно удаљавање, супротности, сукобе, закључио је патријарх српски Порфирије.

Митрополит Црногорско приморски Јоаникије обраћајући се присутним представницима локалне управе је навео да је Патријарх Порфирије показао максималну приврженост овом граду, народу те да је дошао дивним поводом, на обиљежавање јубилеја, 640 година од оснивања Херцег Новог и славе Манастира Савина.

Предсједник Општине Стеван Катић захвалио се Патријарху и Митрополиту на учешћу у светковинама града и духовној присутности.

Патријарх је након Топле обишао и Цркву Светог Архангела Михаила на Белависти, тврђаву Форте Маре и споменик краљу Твртку на Шкверу.

Вечерас од 19:30 на Канли кули биће уприличена свечана академија чиме ће бити завршен тродневни програм организован у част јубилеја, 640 година од оснивања Херцег Новог и славе манастира Савина али и доласка патријарха Порфирија.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here