НВО “УГОСТИТЕЉИ ЦРНЕ ГОРЕ”: ОЧЕКУЈЕМО РЈЕШАВАЊЕ И ПРЕОСТАЛИХ ЗАХТЈЕВА

НВО “Угоститељи Црне Горе” поздравлају одлуку Владе да запослени у сектору угоститељства и хотелијерства буду сврстани у приоритетну групу за вакцинацију. Ово је само један од 12 захтјева које смо прошле сриједе доставили Влади, а чије усвајање је нужно ако желимо да имамо успјешну љетњу туристичку сезону, наведено је у саопштењу.

Овом приликом позивамо све наше чланове да, у што краћем року,  доставе списак запослених Министарству економског развоја путем маил [email protected] како би процес вакцинације почео што прије.

НВО „Угоститељи Црне Горе“ не одустаје од преосталих 11 захтјева   па позивамо Владу да најкасније у сриједу започнемо рјешавање захтјева, а чије усвајање рјешава круцијална питања која тиште туристичку привреду. У супротном, као што смо већ раније најавили, организоваћемо масовне протесте.

Напомиње да би неиспуњавање ових захтјева довело у питање туристицку привреду јер су многи хотелијери и  угоститељи пред банкротом.  У жељи да заједно радимо на опоравку црногорске привреде која је значајно посрнула због пандемије корона-вируса још једном подсјећамо на преостале наше захтјеве.

1. Безусловна исплата субвенција на зараде запосленима у сектору угоститељства

2. Повећање субвенције за зараде запослених на износ 250€ за други квартал

3. Смањење пореског оптерећења на лична примања у корист запослених на зараде мање од 500€ у нето износу

4. Безусловни мораторијум на кредите угоститељским компанијама које то желе до стабилизације економске и епидемиолошке ситуације

5. Продужење јавног позива за субвенционисање камата (код пословних банака и ИРФЦГ ) и за кредите који су репрограмирани у 2021. години или им је у току 2021. године продужен грејс период

6. Ослобадјање плаћања пореза на непокретност за угоститељске и хотелске објекте за 2020. и 2021.годину

7. Одлагање плаћања обавеза за комуналије (струја, вода, одвоз смећа…) за вријеме забране рада угоститељских објеката

8. Омогућити субвенцију од стране државе за закуп пословних простора и комуналија током забране рада

9. Мораторијум на кредите запослених у угоститељству

10. ПДВ 7% на све угоститељске услуге.

11. Ослобађање од плаћања обавеза за порезе и доприносе на зарада за вријеме забране рада.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here