НВО МЛАДИ РОМИ: МЕДИЈИ СУ МОЋНО ОРУЖЈЕ У БОРБИ ПРОТИВ ГОВОРА МРЖЊЕ

Други дио тренинга у оквиру пројекта „Млади Црне Горе против говора мржње“ одржан од 19. до 21. фебруара у Подгорици у организацији НВО Млади Роми Херцег Нови, окупио је 20 учесника ромске и већинске заједнице – ученике средњих школа, као и студенте медија, новинарства.
Они су се кроз осам сесија и предавања информисали о говору мржње, медијској писмености, ПР техникама и продукцији кампања.

О људским правима, медијској писмености, медијима и слободи медија говорила је Маида Горчевић, савјетница предсједника Владе за мањине. Казала је да се Црна Гора усвајањем антидискриминаторних закона опредијелила за борбу против свих облика дискриминације, али да сарадња Владе, медија и невладиног сектора треба бити јача како би се закони поштовали и у пракси.
Путем видео укључења говорила је и Ангела Лонго, програмска менаџерка за Источну и Југоисточну Европу Сектора за антидискриминацију Савјета Европе. Истакла је важност имплементације препорука за сузбијање говора мржње и кључну улогу институција и медија.
О пријетњама медијског извјештавања и начинима борбе против њих са учесницима је дискутовао новинар Душко Вуковић. Младе је информисао о медијским техникама, „clickbate“ i „fake news“.
Са Боженом Јелушић, професорицом књижевности и посланицом у Скупштини Црне Горе млади су разговарали о конзумирању медијског садржаја, појму медијске писмености и њеној важности, као и предрасудама и стереотипима које медији могу да креирају.


Медијска аналитичарка Јелена Јовановић-Маровић објаснила је учесницима који су најважнији механизми заштите људских права и представила медијску слику о ромско-египћанској заједници у нашој земљи. Млади су кроз интерактиво учествовање говорили о стереотипима у извјештавању, као и о дискриминаторним искуствима. Комуниколошкиња Светлана Пешић обучила је младе да на прави начин искористе потенцијале током представљања у јавном наступу.

Трећи модул пројекта реализован је кроз практични дио рада учесника кроз #РЕспеkт кампању гдје су ученици креирали видео материјал о говору мржње и људским правима маргинализованих група.
Теодора Басекић, редовна полазница радионица о људским правима, први пут и на некој која се бави правима припадника ромско-египћанске заједнице, сматра да су ове иницијативе важне као начин упознавања са РЕ заједницом, уз подизање свијести о значају заштите њихових права.

-Кроз разговор, дружење, групни рад упознали смо обичаје и културу једни других – казала је ученица ССШ „Сергије Станић“.
Са њом је сагласна и Елмедина Јашарај која такође похађа радионице и семинаре о људским правима.

-Усвајање знања, вјештина, ширење видика веома је важно и због тога се радујем овим иницијативама. Веома ми је значила информација о немилом догађају из ’95. о истјеривању Рома из Даниловграда и надам се да се никада неће поновити – истиче ученица Медицинске школе у Подгорици.
Пројекат Млади Црне Горе против говора мржње подржан је кроз акцију Промоција различитости и једнакости у Црној Гори која је дио заједничког регионалног програма Европске уније и Савјета Европе – Хоризонтал Фацилитy ИИ за западни Балкан и Турску 2019-2022.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here