НВО „Млади Роми“: Беспотребно наглашавање националности радника комуналног предузећа

Због јавно изговорених ријечи којим се омаловажавају припадници ромске заједнице саопштењем за јавност огласили су се из НВО „Млади Роми“.

-На последњој сједници Скупштине Општине Херцег Нови, један од одборника са листе Демократа,  Саво Никовић у свом јавном излагању коментарисао је раднике комуналног предузећа као бахате и беспотребно наглашавао њихову националност са јасном намјером сврставања ромске заједнице у грађане другог реда.

Оваква изјава коју ромска заједница  доживљава као непоштовање и увреду, није својствена политичкој партији Демократа. П(р)озивамо Алексу Бечића и Стевана Катића да јавно искажу став по основу наведене изјаве.

Очекујемо реакцију и директора ДОО Чистоће као и Синдикалне организације. Ромска заједница, а посебно и вриједни радници комуналних  предузећа заслужују поштовање и подршку, с обзиром у каквим околностима живе и раде. 

Остале политичке партије  које нису реаговале одмах  на ову срамну изјаву током сједнице Скупштине поручујемо да  закашњеле реакције  и политички маркетинг у корист ове ситуације, нису добродошле.

Вама, господине Никовићу поручујемо следеће:

Јавно Вам обећавамо да ће на следећим локалним изборима у Херцег Новом ромска  заједница имати свог аутентичног представника у парламенту и тада ћемо Вам у парламенту казати:  “Једини бахати смећар сте Ви у Херцег Новом и тај ваш колега иза Вас  који се смије док ви вријеђате раднике комуналног предузећа и припаднике ромске заједнице“. 

Ваше извињење ћемо прихватити једино онда када Ви узмете метлу у руке па очистите вашу улицу, наведено је у саопштењу НВО „Млади Роми“, чији је предсједник Самир Јаха.

Изјаву Сава Никовића доживјели су као увреду и јавно понижење  у Ромском савјету и очекују реакцију како представника политичке партије „Демократе-Мир је наша нација“ тако и заштитника људских права, јер сматрају да је то типичан примјер говора мржње и ширење предрасуда и дискриминације према ромској заједници.

Ромска организација младих “Корачајте са нама – Phiren amenca ” поднијела је притужбу Омбудсману за заштиту од дискриминације против одборника Никовића. Сматрају  да у његовом  излагању има елемената антициганизма.

Таквом изјавом се, како наводе у саопштењу које потписује Елвис Бериша, предсједник те НВО, радници градске Чистоће стављају у негативан контекст и алудира се на њихов непрофесионализам уз помињање њихове националне припадности.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here