НТО: Запажено учешће ЦГ на Сајму туризма у Штутгарту

Национална туристичка организација Црне Горе (НТО ЦГ) је представила туристичку понуду активног туризма на специјализованом сајму за планинарење и бициклизам у Њемачкој.

Туристички сајам “Fahrrad und WanderReisen“  одржан је  од 13-15. јануара, у Штутгарту, саопштено је из Националне туристичке организације.

Сајам је превасходно намијењен туристичкој понуди активног туризма и увијек привуче велики број посјетилаца и љубитеља активног одмора, о чему најбоље говори податак да га је у 2023. години посјетило око 60 000 љубитеља активности на отвореном. Ове године је само током два дана викенда, Сајам посјетило 70 000 људи.

Локалне туристичке организације које су су узеле учешће су врло задовољне интересовањем током трајања сајма и имају висока очекивања када је у питању њемачко тржиште. Према ријечима директора ТО Мојковац је Радоње Вуковића, управо су Њемци најбројнији туристи у овој општини, а највише бирају активни одмор.

Директор ТО Жабљак, Стојан Абазовић је, такође, исказао задовољство поводом наступа у Штутгарту и добили су  највећи број упита посјетилаца за активности као што су пјешачење, бициклизам, кањонинг и све остало што се везује за боравак у нетакнутој природи. Већ неколико пута је ТО Жабљак учествовала на овом сајму и могу потврдити велико интересовање за Црну Гору. Посјета националним парковима прошла година је била рекордна. Број посјетилаца на сајму у Штугарту је надмашио сва  очекивања,  закључио је Стефан Ивановић, помоћник директора ЈПНационални паркови Црне Горе.

Представник НТО ЦГ, Андри Становић је поручио да је интересовање за понуду наше земље било изузетно велико и да вјерује да ће се то рефлектовати и на већи број туриста из Њемачке током ове године. Како он истиче, ријеч је о туристима који бирају највише активни одмор и боравак у природи, зато  је овај сајам врло значајан јер овдје имамо прилику да представимо свеобухватну понуду активног одмора, а Црна Гора има у том смислу толико тога за понудити током читаве године.

Према најновијим истраживањима Reiseanalyse, посебно је уочено повећано интересовање за Црну Гору међу циљним групама које су заинтересоване за активан одмор, планинарење, посјете културним и историјским знаменитостима. Сви подаци указују да се током 2024. године, очекују позитивни трендови у укупном туристичком промету с њемачког тржишта. Прогнозира се реализација отприлике 69 милиона одморишних путовања са њемачког тржишта, а приоритет ће бити домаћа путовања у Њемачкој, затим слиједе дестинације дуж медитеранске обале.

Један од посјетилца сајма,Гунтхер је поручио да га је понуда Црне Горе изузетнзаинтригирала, те да планира ове године опробати се у планирењу на некој од величанствених црногорских планина.

-Одушевљен сам бројним могућностима за активности на отвореном и то у нетакнутој природи. Пет националних паркова, та заиста дивља природа пружа толико разних прилика за активни одмор. Ми, Њемци, смо посебни познати по томе да уживамо у тој врсти одмора, зато је Црна Гора одличан избор за нас,  поручио је  он.

Све популарнији “Fahrrad und WanderReisen”је дио познатог сајма ЦМТ 2024, једног од највећих свјетских сајмова туризма који је у 2023. години посјетило   преко 265 000 посјетилаца. ЦМТ у Штутгарту сваке године окупи више од 1600 излагача који представљају нове дестинације, земље, регије и градове за активни одмор  и 1700 акредитованих новинара, који извјештавају о понудама из цијелога свијета. Подсјећамо да је 2020. године Црна Гора као Земља партнер сајма ЦМТ 2020, изазвала велико интересовање  посјетилаца  са њемачког говорног подручја, а слично је било и током овогодишњег представљања.

Поред НТО ЦГ, на сајму су учествовале ТО Жабљак, ТО Мојковац, ТО Херцег Нови,  Eneida Apartments, ЈПНПЦГ, ТО Бар, ТО Улцињ, SAFARI BEACH&amp, Camping – Montenegro.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here