Новска листа: Празник у сјенци награде Николаидису

Поводом Дана државности Црне Горе али и додјеле Тринаестојулске награде Андреју Николаидису саопштењем за јавност огласили су се из Новске листе. Саопштење преносимо интегрално:

„Више се не зна ко је ко, не зна се. И нико не зна ко је луд, не зна се“, кажу стихови прослављеног рок бенда „Ван Гог“.

Можда је избор нових лауреата Тринаестојулске награде изненадио и разочарао многе у Црној Гори, али ни на који начин није требао да изненади и разочара било кога у Херцег Новом.

 Град којему су разорили привреду на начин што су хотеле дали аутолимару, болницу банкару, а осталу индустрију буквално угасили, требао би као нормално да прихвати да награда која у свом називу баштини традицију антифашизма оде у руке човјеку са фашистичким мислима невјешто пренесеним на папир. То једноставно „обиљежава вријеме у којем је дјеловао“ како и гласи дио текста позива за предлоге за Тринаестојулску награду која се додјељује за животно дјело.

Но оно што Херцег Нови сигурно није очекивао је да ће награду лауреату са фашистичким мислима пристати да уручи рођена Новљанка, јавна личност, коју смо доскора могли гледати у херцегновским православним храмовима, а одскора ни на херцегновским улицама. Никакав закон и никакви правилници Човјека или Жену (са великим почетним словом) не могу обавезати да буде дио ове парадоксалне церемоније, како је уосталом показао и њен претходник, а сада њен министар Ранко Кривокапић када је 2013. године одбио да уручи награде лауреатима који су по њему имали српски предзнак!

Овог 13. јула у Херцег Новом је пао снијег и свака је звијер показала свој траг и то траг који „смрди нечовјештвом“. Од данас стихови групе „Ван Гог“ не важе у нашем граду, јер ако је до сада ико и сумњао, од данас сумњи мјеста нема. Од данас се зна ко је ко!

Нека вам буде срећан празник, Новљани. Од ове га године треба додатно славити јер смо постали паметнији, боље видимо, ствари су јасније. Будимо свјесни „времена у ком дјелујемо“ и будимо свјесни колико нам добра желе они горе, а колико ми сами себи, наведено је у саопштењу Новске листе.

2 COMMENTS

  1. Doticna persona nikog u Novom nije iznenadila, da je samostalno izlazila na izbore ne znam dal bi dobila koji glas liso ukucana..Sta reci dalje od toga da je za nju i Krivokapic, opet visina, bar se drzi nekih principa koliko god jadni bili. Milija fotelja i pozicija od principa i obraza..

  2. Ja bi da se Novi odvoji Referendumom od Crne Gore i da se pripojimo Republici Srpskoj. Ipak su nam oni blizi po svemu, za razliku od bilo koje Crnogorske Vlasti. Daq li je to iko razmisljao u Novskoj Listi? Sigurno bi na referendumu pobjedili

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here