НОВОГОДИШЊА ПОРУКА ПРЕДСЈЕДНИКА КИНЕ СИ ЂИНПИНГА ЗА 2022. ГОДИНУ

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Драге колеге, пријатељи, даме и господо:

Добар дан! Шаљем вам срдачну новогодишњу честитку из главног града Кине, Пекинга.

Минула 2021. година нам је била необична. Доживјели смо велики догађај, који је од епохалног значаја за Комунистичку партију Кине (КПК) и нашу државу. „Два стогодишња циља“ су се срела у овој години, у којој смо кренули у нови марш за свестрану изградњу модернизоване социјалистичке државе, а сада управо крупним корацима напредујемо на путу ка остварењу подмлађивања кинеске нације.

Од почетка до краја године, у пољопривредним пољима, стамбеним заједницама, школама, болницама, касарнама, али и истраживачким установама… свуда су виђени Кинези који су вриједно и напорно радили, уложили су неуморне напоре, дали допринос али и убирали плодове. Кина, коју посматрамо у брзим токовима времена, је упорна и просперитетна земља, у којој живи драг народ који заслужује свако поштовање. Види се у њој витална развојна слика која се мијења из дана у дан, такође, у њој напредује велики посао који увијек може да добије нове генерације талентованих наследника.

Првог јула, свечано смо прославили стогодишњицу оснивања КПК-а. Стојећи на трибини Тијенанмена, био сам обузет мислима. Осврнуо сам се на бурну историју развоја КПК-а, која је предводила кинески народ кроз велике муке и потешкоће. Толико смо били одлучни и одани нашим циљевима и коначно смо успјели да створимо епску слику развоја стотину година старе партије. Стићи ћемо до предвиђеног само ако се стално трудимо, не заборављајући почетне циљеве. Нећемо изневјерити очекивања историје, епохе и народа само ако се одлучно и неуморно боримо.

На шестој пленарној седници Централног комитета 19. сазива КПК-а усвојена је трећа историјска резолуција Партије. Достигнућа остварена у протеклом вијеку су охрабрујућа, а искуства стечена у тих сто година дају нам нове инспирације. Некада сам поменуо „Разговор у пећинској кући између бившег предсједника Мао Цедунга и педагога Хуанг Јенпеија“ (о закону историјског циклуса успона и пада државе). Успјећемо да преузмемо иницијативу у развоју само ако будемо имали храбрости да мјењамо сами себе. Подмлађивање кинеске нације неће бити лак задатак, који се остварује ријечима и који се може постићи без икаквих препрека или преко ноћи. Морамо стално да водимо рачуна о потенцијалним ризицима у будућности, док се налазимо у безбједном положају, да имамо увијек у себи стратешку одлучност и велико стрпљење и да имамо на уму свеобухватну перспективу, при чему велика пажња треба да буде посвећена свим детаљима.

Када је земља велика и њене бриге су велике. Разноразни послови, на крају крајева се своде на бригу о свим становницима. Боравио сам, у инспекцијским посјетама бројним подручјима у земљи, упознао сам се са стварима које су ме много инспирисале. Сваки пут кад сам разговарао са нашим сународницима, увијек сам се распитивао о потешкоћама које имају, добро памтим све оно што су ми рекли моји драги земљаци.

Бриге народа су такође моје бриге. Очекивања народа су задаци које морам да испуним. И ја сам одрастао на селу, најбоље разумијем муке са којима се суочавају сиромашни становници. Захваљујући трајним напорима претходних неколико генерација, људи који су некада живели у сиромаштву, сада имају довољно хране, одјеће, животног простора, могу да се школују и заштићени су здравственим осигурањем. Умјерено просперитетно друштво у свим погледима и отклањање апсолутног сиромаштва је испуњење наших обећања према народу, али и важан допринос читавом свијету.

Управљање водама у подручју Жуте реке је испуњавање миленијумских очекивања кинеске нације. Последњих година, обишао сам девет провинција и покрајина у сливном подручју Жуте ријеке. „Мајчинске ријеке“ кинеске нације, као што су ријека Јангце или Жута ријека, смарагдно језеро Ћингхаи, вијугава и монументална ријека Јарлу Зангбо (Брахмапутра), грандиозан пројекат преусмјеравања воде са југа на сјевер, пространост зеленила у шумама Саиханба, миграција крда слонова у југозападној провинцији Јунану, као и селидба тибетанских антилопа ради размножавања… све то што је наведено, показује да „ако будемо истрајни у напорима за очувањем природе, природа ће нам узвратити по заслузи“.

Минулу 2021. годину памтимо и по многим незаборавним гласовима, тренуцима и причама карактеристичним за Кину. Заклетва младих генерација: „Партијо, буди без бриге, борићемо се за препород Кине!“, „Према Кини осјећам само чисту љубав“, дирљиве ријечи остављене у биљешци настрадалог младог војника који је бранио границу Кине, сонда за истраживање Марса „Джужунг“, летјелица „Сихе“ за истраживање Сунца, путовање брода „Тијенхе“ по свемиру, испољена страст спортиста и њихов дух борбености за што боље резултате, одлучна и ефикасна контрола пандемије ковида-19 широм земље, међусобно помагање у обнови домова становника у непогодама погођеним подручјима, истрајна посвећеност официра и војника Народно-ослободилачке армије изградњи јаче војске и очувању домовине…сви ти дирљиви моменти су попут капи борбености безброја незнаних јунака, које су се на крају стопиле у мору енергичног напретка Кине у новој ери.

Просперитет и стабилност Хонгконга и Макаа су стално у мислима матице. Само хармонија, међусобна помоћ и заједнички напори могу да допринесу стабилном и дугорочном развоју политике „једна земља, два система“. Остварење уједињења домовине представља заједничку жељу кинеских сународника на двије обале Тајванског мореуза. Искрено се надам да ће сви припадници кинеског народа један уз другог кренути напријед ка стварању љепше будућности кинеске нације.

Када сам телефоном или путем видео-линка разговарао са лидерима других земаља и међународних организација, они су у више наврата похвалили допринос који је Кина дала борби против ковида-19 и глобалној контроли пандемије. Кина је до сада за више од 120 земаља и међународних организација обезбједила двије милијарде доза вакцине против коронавируса. Само када све земље улажу заједничке напоре у превазилажење потешкоћа и солидарно сарађују, могу да пишу ново поглавље у стварању заједничке будућности човјечанства.

За нешто више од месец, Зимске олимпијске и параолимпијске игре ће бити отворене у Пекингу. Укључивање већег броја људи у зимске спортове, представља и један од важних начела олимпијског покрета. Ми ћемо дати све од себе да организујемо свечане олимпијске манифестације. Цио свијет је усмјерио поглед на Кину, а Кина је у потпуности спремна.

Троје наших тајконаута управо у непрегледном дубоком свемиру обавља задатке за своју земљу, сународници у иностранству, запослени у нашим амбасадама и конзулатима и представништвима кинеских компанија у иностранству још увек напорно раде, студенти који студирају ван домовине у овом тренутку се и даље боре, као и сви они који слиједе и не одустају од својих снова. Шаљем вам најискренији поздрав! Желим вам свима срећну Нову годину!

Корачајмо заједно ка заједничкој будућности! Желим земљи просперитет и народу миран живот!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here