НОВОГОДИШЊА ЧЕСТИТКА ДИРЕКТОРА КМГ-А

РТХН у сарадњи са глобалном кинеском медијском кућом CCTV News Content Co. Ltd реализује серијал видео записа и прича из НР Kине.

Драги пријатељи,

Прво сунце Нове године обасјало је свијет. Нова година је такође и година тигра према кинеском лунарном календару. Желим вам срећну Нову годину из Пекинга!

Прошле 2021. године је обиљежена 100. годишњица од оснивања Комунистичке партије Кине. Од нешто више од 50 људи прије стотину година до више од 90 милиона чланова партије данас, Комунистичка партија Кине је повела кинески народ да створи кинеско чудо које је промијенило свијет. У новој ери, под личном командом предсједника Си Ђинпинга, ова земља са 1,4 милијарде становника изградила је добростојеће друштво и историјски ријешила проблем апсолутног сиромаштва који је мучио Кинезе хиљадама година. Као поштени записничар велике епохе, КМГ је током протекле године пажљиво креирала велики број висококвалитетних документарних филмова као што су „Прављење нове Кине (Making a new China)“, „Ослобађања из сиромаштва“ и „Народно благостање“, остављајући „драгоцене слике“ борбе Комунистичке партије Кине и кинеског народа, али и објашњавајући међународној заједници „унутрашње гене“ вјековног доба КПК-а.

Прије мјесец, поводом 80. годишњице од оснивања иностране радиодифузне индустрије кинеског народа, предсједник Си Ђинпинг је упутио честитку у којој нас је подстакао да активно представљамо приче о Кини, да ширимо глас Кине и да створимо првокласну међународну медијску кућу новог типа са јаким вођством, ширењем и утицајем. Наставићемо да радимо на овом циљу!

Због великих промјена у једном вијеку и негативног утицаја пандемије ковида-19, у данашњем свијету не влада мир, али наша тежња за миром, развојем и срећом никада није престала. Културни програми „Кина у причама“ и „Кина у класицима“ у продукцији КМГ-а биљеже дубоку и чврсту историју Кине и лијепе и истините животе људи. ТВ програми „Национални парк”, „Олимпијада у умјетности” и други, приказују сцене „лијепе Кине” и „здраве Кине” у новој ери. Глобални пренос уживо „Наставе у свемиру“ са кинеске свемирске станице подгријао је сан великог броја младих људи да истраже мистерије универзума. Током протеклих шест мјесеци, 16 слонова у Јунану је мигрирало, а КМГ је пратила и емитовала више од 7.000 сати видеа уживо тих миграција, што је привукло пажњу свјетске публике.

Ове године смо инсистирали на коришћењу истине за промовисање правичности и правде. Суочавајући се са лажним „глобалним рангирањем у борби против епидемије“, организовали смо три рунде „испитивања јавног мњења на глобалном нивоу“ како бисмо представили истину, која је наишла на реакције на стотине милиона корисника интернета у иностранству. У извјештају о ситуацији у Авганистану, ексклузивни видео са лица мјеста КМГ-а разоткрио је мрачне сцене злоупотребе силе од стране појединих земаља и постао је важан извор за свјетске медије о дешавањима у Авганистану.

Наставићемо да подржавамо професионалне стандарде одговорних медија и да напорно радимо на трагању и откривању истине! Надамо се да ће и наше западне колеге заједно са нама његовати углед медија! Нека истина замјени политичке интересе, расну дискриминацију и идеолошке предрасуде и хајде да сви заједно радимо на промовисању изградње објективног, праведног, позитивног и здравог међународног окружења .

Током протекле године, „круг пријатеља“ КМГ-а се повећавао. Размјенили смо више од 600 писама са међународним медијским колегама и пријатељима, одржали смо више од 20 састанака лицем у лице или путем видеа. Радимо заједно на стварању инклузивног и равноправног механизма сарадње са медијским партнерима. Низ искрених и ентузијастичних медијских размјена изградио је мост повјерења, а ентузијастични позиви и писма нас инспиришу да будемо бољи. Хвала на повјерењу!

У овој ери када је све могуће, ми активно прихватамо промјене у медијима. На Олимпијским играма у Токију, КМГ је успјешно реализовала први свјетски пренос олимпијских догађаја уживо преко 4К канала ултра високе дефиниције. Први 4К Ултра ХД олимпијски канал на свијету успио је да допре до 400 милиона гледалаца за само три месеца од његовог покретања.

За нешто више од 30 дана, поводом кинеске Нове године тигра, у Пекингу ће поново бити упаљен олимпијски пламен. Уз техничку подршку „5Г+4К/8К+АИ“, КМГ је отворила вагон за пренос уживо на линији брзог воза од Пекинга до Джангђијакоуа.

Ово је први пут у свијету да је ријешен технички проблем снимања видео записа ултра високе резолуције и емитовања у брзим возовима. Позивамо колеге из целог свијета да га заједно искористимо и да представимо свијету дивне и изванредне Зимске олимпијске игре у Пекингу.

КПК ће ове године одржати 20. национални конгрес како би израдила план будућности Кине. Ми ћемо пажљиво наставити да производимо још већи број висококвалитетних садржаја, али ћемо и представљати међународној заједници бескрајну виталност Кине у новој ери из више перспектива и допринјети промоцији изградње заједнице са заједничком будућношћу за човјечанство.

Желим вам све најбоље! Срећна Нова година свима!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here