Ново рочиште за увођење стечаја у Вектра Боку 29. априла

Рочиште за увођење стечаја у Вектра Боку које је било заказано за данас у  Привредном суду у Подгорици одгођено је за 29. април.

Према ријечима адвоката Вукашина Шимрака рочиште је одгођено на захјтев Вектра Боке како би јој се пружила прилика да у цјелости измири доспјеле и неизмирене обавезе према Управи прихода која је прије скоро три године и покренула поступак за увођење стечаја.

Вуко Шимрак, адвокат

-Законски заступник Вектра Боке је уз захтјев за одгађање рочишта доставио и уговор о зајму новца са трећим лицем како би до 29. априла уплатио износ који је предмет предлога за стечај.

Шимрак каже да не зна да ли ће се то реализовати али и да је суд прихватио да се рочиште одгоди до 29. априла.

Шимрак каже да је овај трогодишњи поступак тешко коментарисати али је, како је рекао, ријеч о чудним околностима посебно када се узме у обзир да је подносилац предлога за увођење стечаја Управа прихода, односно држава.

-Управа прихода по том предлогу захтијева нешто више од милион еура које је Вектра Бока требало да исплати по Плану реорганизације, а претходно нису на основу тог плана да покрену извршни поступак као и остали повјериоци. Са друге стране имамо извршни поступак за продају хотела Игало који је, управо одлуком суда, привременом мјером одгођен, гдје су могли врло брзо наплатити не само милион еура већ комплетан порески дуг који Вектра Бока има према Пореској управи а који сада већ износи 4, 3 милиона еура.

Истиче да нема рационалног објашњења за овакво поступање јер оно иде и на штету државе, повјерилаца па чак и на штету стечајног дужника.

-Да је извршни поступак који је започео реализован до сада би био завршен и сви повјериоци  би били намирени осим ЦКБ, а Вектра Бока би могла да планира неке даље пословне активности, рекао је Шимрак.

Војин Миљанић

Некадашњи синдикални вођа у предузећу Вектра Бока, Војин Миљанић каже да би радницима одговарало да радницима одговара да не дође до стечаја.

-То значи да би могло доћи до продаје имовине, односно хотела Игало и ми би наплатили своја потраживања што нам је једини циљ, казао је Миљанић.

Објашњава да радницима Вектра дугује  нешто преко два милиона еура за доприносе и око 1, 5 милион еура за заостале зараде и потраживања по правоснажним пресудама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here