НОВО ПРИЗНАЊЕ ЗА ПРОЈЕКАТ РЕКОНСТРУКЦИЈЕ ПАВИЉОНA ГРАДСКЕ МУЗИКЕ

Пројекат реконструкције павиљона Градске музике у Херцег Новом добитник је још једне престижне награде BigSEE у категорији Interior Design Award 2021.

Међународно признање стигло је од Архитектонске асоцијације Југоисточне Европе која дјелује у оквиру Завода Биг – Центра за креативне економије Југоисточне Европе, чије је сједиште у Словенији.

Ова награда значи да се пројекат инвеститора Општине Херцег Нови и архитекте Срђана Марловића посебно истакао међу изванредним ентеријерима из 21 земље.

Највише оцјене и одлуку о награди донио је стручни жири састављен од 16 реномираних архитеката из различитих дијелова свијета. Осим тога, као награђен у категорији дизајна ентеријера, пројекат реконструкције павиљона Градске музике улази у трку за „Гран При“, чији исход ће бити познат на јесен.

BigSEE Interior Design Award 2021. је друга значајна награда пројекат реализован у Херцег Новом, након што је крајем прошле године Срђану Марловићу додијељена прва награда на 4. Црногорском салону архитектуре.

Како је истакнуто на званичном сајту, реновирани павиљон Градске музике открио је средњевековне слојеве и аутентичност ентеријера зграде која је готово у потпуности изгубљена импровизованим реновирањем изведеним 1960-их  година. Oпсежна архивска и конзерваторска истраживања пружила су податке о аутентичном ентеријеру као што су под, зидови и бохемијско кристално осветљење. Током сложених интервенција које су изведене откривени су, сачувани и учињени доступнима остаци бастиона Светог Јеронима (Трновац).

-Голу историчност подземних и надземних нивоа уједињује хоризонтална раван – која кроз умножене одсјаје, оштре хице, контраст потпуне хладноће и апсолутне топлине генерише пренос више историјских континуума у модерну цјелину. Спој антагонизама обликовао је простор, али у крајњем је простор обликовао свијест и осећај паралелног трајања и паралелног искуства историјског и савременог. Свака емоција у том простору има своју тезу, антитезу и синтезу. Ова тријада ослобођених историјских тренутака и ослобођеног звука кулминира у реконтекстуализованом амбијенту“, наведено је у тексту који образлаже додјелу признања недавно реновираном павиљону Градске музике.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here