Новине у раду Дневног центра, малишани отпутовали на љетовање

Корисници Дневног центра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју отпутовали су данас на Иванова корита, а након повратка очекују их нова психосоцијална подршка, као и нова обука пливања по Халвик методи.

Како је за РТХН казала директорица Драгица Косић, љетовање малишана и ове године организује Министарство рада и социјалног старања у сарадњи са одмаралиштем ЈУ „Ловћен-Бечићи“.

– Ове године добили смо највише мјеста, што нисмо никада, чак 30. Оно што је јако коректно са њихове стране је што су понудили породицама. Сваке године један члан је био у пратњи, а ове године понуђено је да цијеле породице могу да пођу да се одморе, тако да је то заиста једна лијепа вијест – наводи она.

Након колективног годишњег одмора, у нову административну годину Дневни центар улази са неколико новина, информише Косић.

– Већ смо кренули радно, прије одласка на одмор припремили смо нове планове и програме. Имаомо нову линенцу савјтовасња, па смо припремили и те планове, да од 1. септембра почнемо још озбиљније и детљасније да радимо са дјецом, како би добили психо-социјалну подршку и помоћ која им је потребна мимо школе и све оно што можемо да урадимо за њих – казала је она.

Након одмора малишани ће имати прилику да вјежбају пливање по Халвиковој методи, за коју је обуку прошао организатор рада у Дневном центру, Петар Ковачевић.

– То је специјална метода по којој се млађа дјеца, као и малишани са сметњама и тешкоћама у развију уче и оспособљавају да пливају у базену. Прво их ослобађамо страха од воде, а касније и учимо да пливају. Обуку је организовало удружење родитеља „Пужева кућица“ из  Будве, на чијем је челу Наташа Атанасов, а одржали су је специјални предавачи из Словеније – објашњава он.

Ковачевић је увјерен да ће сада са лакоћом моћи да учи штићенике Дневног центра да пливају, што даље отвара неке нове могућности за сарадњу.

– Послије те обуке заиста сматрам да је наша установа добила нови програм, који ћемо моћи да искористимо не само са нашом дјецом. Директорица и ја смо разговарали и о некој чак међународној сарадњи, да код нас долазе дјеца из других Центара, ван наше државе, да буду овдје на мору на љетовању, а гдје би их ми обучавали да пливају по овој специјалној Халвик методи – навео је он.

Обука по Халвик методи у Институту „Др Симо Милошевић“ организована је од 15. до 19. јула.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here