Новим Програмом привремених објеката избрисани штандови од Трга до Шквера

Одборници Скупштине општине Херцег Нови усвојили са 20 гласова „за“ усвојили су Програм привремених објеката на територији општине од 2024. до 2029. године, док је један одборник био уздржан. Након иницијативе одборника Ђура Цвјетковића једногласно је усвојен и закључак, којим је упућен апел ресорном министарству да измјенама закона омогући постављање угоститељских тераса и на угоститељским објектима.

Новим Програмом нису предвиђени објекти од Трга Николе Ђурковића до Шквера, на које су најчешће жалили туристи и мјештани, појаснио је на 19. редовној сједници Секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш.

Владислав Велаш, секретар за просторно планирање и изградњу

– Избрисани су сви они штандови. Било је ту замирзивача са сладоледима и разних продајних пултова. Такође, на Шкевру смо избрисали и локацију за уличну продају пљескавица и заиста се надам да ћемо истрајати у томе – навео је он.

Велаш је напоменуо и да је програмом предвиђен велики број нових привремених објеката, с посебним освртом на рекламне паное и билборде.

– Ако узмемо да је један билборд у просјеку преко двије или двије и по хиљаде еура, што за закуп Општини, што за таксе и порезе, онда је јако лако израчунати о каквим се приходима ради. Такође, први пут су евидентиране и све угоститељске терасе у центру града, на Белависти. До сада је то рађено на други начин, а суштина је да су евидентиране у правим површинама и евидентирана је свака локација – казао је он.

Одборник Демократа Ђуро Цвјетковић иницирао је да се кроз измјене програма привремених објеката угоститељима омогући и постављање етажних тераса на самом објекту, што је пракса у градовима региона.

Ђуро Цвјетковић, одборник Демократа

– Ширењем капацитета одвостручићемо добит, платити више пореза држави и локалној самоуправи, платити више обавеза према Чистоћи, више приреза и пореза, запослићемо више људи, више ћемо платити пореза и доприноса на запослене. Држава у свему томе има интерес, јер да нема јаке привреде, нема ни државе – поручио је он.

Програм привремених објеката локални парламент је усвојио са 20 гласова за, док је један одборник био уздржан. Гласању је претходио колегијум на ком је формулисан закључак на основу иницијативе одборника Цвјетковића, који је парламент усвојио једногласно, а који је прочитао предсједник Скупштине, Иван Отовић.

Иван Отовић, предсједник Скупштине општине

– Скупштина општине Херцег Нови апелује на Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине да покрене процедуру измјене Правилника о ближим условима за постављање, односно грађење објеката, уређаја и опреме, на начин да се члан 10, став 1 измјени, тако да гласи: угоститељска тераса поставља се уз и/или на угоститељском објеку и користи се за пружање угоститељских услуга – казао је Отовић.

Након иницијативе одборника ДПСа Владимира Косића, одборници су усаглашено позвали надлежне општинске и државне службе да преиспитају поступак постављања ограде око некадашњег бродоградилишта у Бијелој, због чега су мјештани за суботу најавили протесно окупљање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here