Нови споразуми на локалној политичкој сцени, ДФ спреман на посљедице

Демократска Црна Гора и Новска листа потписале су споразум о заједничком дјеловању, потврдили су за РТХН одборници Никола Самарџић и Јован Суботић. Прекид сједнице виде као кршење пословника, док предсједник Скупштине Иван Отовић истиче да нема ништа против именовања потредсједника Општине и тражи да се постојећи коалициони споразум стави ван снаге. У ДПС истичу да данашња дешавања најављују турбуленције на политичкој сцени.

У клубу одборника Демократске Црне Горе незадовољни су прекидом сједнице, јер, су, како је казао Никола Самарџић, очекивали да ће све тачке бити излгласане, како би биле усвојене одлуке.

Он је за РТХН казао да су Демократе и Новска листа потписали су споразум о заједничком дјеловању.

– Они су у нама видјели праве партнере и људе који раде за добробит овог града, препознали су то као локална странка и жељели су да направимо сарадњу која ће бити за добробит свих грађана. Као локална странка, они су увијек подржавали странке које су се бориле против ДПС-а, а у нама су препознали искрене борце против те владавине – казао је он.

Одборник Новксе листе, Јован Суботић казао је да ће детаљи споразума бити представљени у наредном периоду и да су, од локалних избора 2021. године били фактор стабилности у градској власти.

– Сада се враћамо у врх политичке сцене, а као и тада, и сада је мјера коалиције политичка функција и да се воља народа претвори у политичку стабилност овог парламента – казао је он.

Суботић је подсјетио да Новска листа никада није тражила смјене кадрова и истакао да су за Отовића гласали, када је предложен за предсједника локалног парламета.

На питање да ли ће након данашњих дешавања тражити Отовићеву оставку није се изјаснио, али и рекао да је прекид засиједања прекршај те тежине.

Предсједник Скупштине, Иван Отовић сматра да именовање и разрјешење потпредсјендика Општине мора да буде резултат политичког договора и да се морају испоштовати одређене законске процедуре.

– На овај начин, не само да сам заштитио Скупштину као законодавно тијело Општине Херцег Нови, него сам показао да групација којој припадам, као и велики број одборника у Општини Херцег Нови, не жели да пристане на уцјене. Ми смо отворени за разговор. Сутра ме могу смијенити са ове позиције. На себе сам преузео политичку одговорност – казао је он.

Отовић је истакао да свака власт почива на коалиционом споразуму, и да је требало раскинути постојећи прије потписивања новог и додао да су у Демократском фронту  спремни на све што слиједи.

– Немамо ништа против тога да представник Новске листе буде потпредсједник. То смо рекли више пута и ово није никакав обрачун са њима, само желимо да се постојећи коалициони споразум стави ван снаге и да се потпише нови. Колегама сам предлагао да идемо са ванредном сједницом на којој ће бити само једна тачка – разрјешење постојећег и именовање новог потпредсједника. Тај предлог Демократског фронта, као и других политичких група које су стале уз нас, није био прихваћен и данас сте сви свједочили шта се десило – поручио је Отовић.

Демократски фронт не жели да буде дио овакве власти, и спреман је на посљедице, поручио је Отовић.

За одборника ДПС-а Влада Косића, данашња дешавања најављују турбуленције на политичкој сцени.

– На сједницама Скупштине општине и кроз разна саопштења наших политичких опонената, слушали смо како је локална власт стабилна, а данас видимо епилог те стабилности. Прије свега желим апеловати на све колеге из одборничких клупа и клубова одборника да се мало уозбиље и да схвате да цијену свега овога плаћају грађани Херцег Новог. Чујемо неке нове моменте, односно најављивање неких нових коалиција, тако да у наредном периоду очекујемо очигледно турбулентан политички период у Херцег Новом и неке нове политичке тренутке који нама нису познати – мишљења је Косић.

Нешто више о свему рећи ће на сутрашњој конференцији за новинаре, заказаној за 11:00 сати, на којој ће се, како је казао, осврнути на кршење Статута Општине, пословника, плана рада Скупштине општине Херцег Нови и остале пратеће документације.

Подсјећамо, након локалних избора у мају прошле године власт су формирали и потписали коалициони споразум Демократе са 10 одборника, За будућност ХН и Боке са седам, Црно на бијело – може бокешки са два одборника и Права ЦГ и За наш Нови са једним одборничким мандатом. Новска листа није била потписник споразума али су тврдили да су дио власти. Након формирања 43. Владе, двије одборнице СНП напустиле су партију али задржале мандате, чиме је коалиција за будућност ХН и Боке остала са пет одборника у парламенту. Нису до сада озваничиле којој ће се политичкој групацији придружити али према незваничним информацијама подржаће Демократе и Новску листу чији су представници ставили потпис на нови споразум.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here