Нови протест и блокада саобраћаја запослених у Институту Игало

Радници Института „Др Симо Милошевић“ новим протестом и блокадом граничних прелаза са Хрватском наставили су данас у 18 сати ванинституционалну борбу за очување ове здравствене установе, којој због дуга према Југобанци АД у стечају и потраживања по тужбама радника пријети стечај.

Предсједница Синдиката Марија Обрадовић казала је да је јуче почео теренски дио кампање за спас Института под слоганом „Сви заједно као један, Институт је свима вриједан“.

Марија Обрадовић, предсједница Синдикалне организације Института Игало

– Никшићани су показали колико им је Институт важан. Видјели смо мајке и дјецу који су били на рехабилитацији у нашој установи и били су посебна радост и срећа. Видјели смо пацијенте који су нам говорили „живот сте нам спасили“, „из мртвих сте ме дигли“, „био сам у колицима кад сам дошао код вас након 21 дан сам изашао на штакама“ „побољшали сте квалитет мог живота“. То су људи који су нам унијели нову снагу и нову наду да се за Институт вриједи борити и да га морамо одржати због његове основне дјелатности, а то је рехабилитација, побољшање квалитета живота наших пацијената грађана Црне Горе – казала је Обрадовић.

Данас су чули, како је рекла, од надлежних, који одлучују о Институту, да не може аванс, „нисте профитабилни, не зарађујете, не исплатите се и зашто Институт треба угасити“.

– Они други наши власници ћуте и чекају. Нису се до сада изјашњавали ни о чему, нити одговорност ни према чему немају – казала је Обрадовић и поручила да ће наставити да се боре због њихових пацијената.

Од четири захтјева са прошлог протеста, како је истакла Обрадовић, пола једног је рјешено.

– Исплата три заостале плате, потписивање колективних уговора од прошлог протеста није урађена, а блокада од 3,5 милиона одложена је на 30 дана. Ми сви знамо да постоји обећање да тај дуг не припада нама, већ Влади Црне Горе и можемо да кажемо да је тај дио дјелимично урађен. Рјешавње статута Института куповином акција од мањинских акционара није ни почело. Па када нас питају зашто смо опет овдје и зашто размишљамо о радикализацији, то је одговор – поручила је Обрадовић.

Др Марко Видић је истакао да у оваквој ситуацији испаштају пацијенти и запослени и питао зашто Влада као већински власник акција не мијења менаџмент, ако не ваља и због чега то све трпе радници и пацијенти.

– Менаџмент је учинио да већ више од 10 година имамо убједљиво најнижи коефицијент за зараде. Један од наших захтјева је да се изједначимо са јавним здравством. Сада је ситуација да сестра у јавном здравству има једнаку, ако не и већу плату него љекар специјалиста у Институту. Узимају нам раднике, јер нисмо платежно конкурентни да их задржимо – поручио је он.

Подсјетио је да је министар Дамјановић данас казао да би авансна уплата била кршење закона, иако је то већ три пута урађено, а дуг враћен веома брзо.

– Неко жели да угаси Институт и то ми је мирисало још прије 10 година и понављао сам да се спрема сличан сценарио као за Болницу Мељине. Значи, неко је бацио око на земљиште, а овај сада менаџмент, који нас одржава у животу, најбољи је у последњих 15 година. Зато смо и стали иза извршног директора. Смијенили би га, јер то су све политичке игре – казао је др Видић.

Прије рата 90-их Институт је сам враћао рате иностраних кредита, али од промјене власничке структуре ситуација се промијенила, због чега је др Видић позвао надлежне да то испитају, јер, како је казао, у Институту ради 15 „ухљеба“ из политичких струкутра, који су задржани „да не би причали оно што знају“.

Пацијентикња Данијела Радић имала је прилику да се увјери у стручно знање запослених у Института.

Данијела Радић, пацијенткиња

– Моји пријатељи и родбина годинама користи услуге Института. Моја ћерка, када је имала незгоду, ови људи су је брзо излијечили и вратили смо се у Аустрију гдје живимо. Имате право да се борите да имате веће плате јер здравље је свугдје у свијету, упркос свим кризама, најважније. И у Аустрији имају право и они обољели од ковида иду на рехабилитацију. То што имате ви у Херцег Ново треба да буде национално благо. Ти дивни људи преносили су знање генерацијама и моја фамилија користила је услуге Института дуги низ година. Требало би да се сви грађани Херцег Новог да боре за Институт у којем ради 550 људи и од којег живе све њихове породице. Сви треба да се боре за то национално благо и да Институт Игало остане на корист свих грађана Црне Горе – закључила је Радић, дајући подршку запосленима у на овом протесту.

Пацијент из Норвешке, који више од 40 година користи услуге Института, Сигбјорн Фјелде је истакао да норвешки пацијенти долазе више од пола вијека.

Сигбјорн Фјелде, пацијент из Норвешке

– Запослени у Институту нас увијек дочекују с осмијехом, љубазни су према нама, без обзира што им је угрожено егзистенцијално питање. Због тога је и мени али и свим норвешким пацијентима стало и волио бих кад би могли да помогнемо Институту. Најмање што можемо да урадимо је да будемо овдје са вама. Можемо да добијемо лијечење у било којој земљи, али долазимо у Институт зато што је најбоље мјесто са најбољим радницима – истакао је Фјолде.

Он је апеловао на предсједника Јакова Милатовића и премијера Дритана Абазовића да хитно ријеше питање Института Игало.

Није ми драго што вас видим данас овдје, казао је предсједник Независног синдиката полиције Игор Рмандић, јер то значи да још увијек ништа није ријешено.

Игор Рмандић, предсједник Независног синдиката Полиције

– Морам да пребацим пријатељим, колегама, Новљанима што нису данас овдје. Раумијем да је туристичка сезона у току да многи раде и хране своје породице од сезоне, али има и оних који се данас купају на некој новској плажи, а нису нашли за сходно да дођу овдје. Ваша храброст и истрајност показује да не желите да живите животом миша, већ да желите да будете лавови. И треба да се борите за своја радна мјета и породице! Они који нису нашли за сходно да стану уз вас, нека их питају сутра дјеца, шта се десило са Институтом. Институту није само проблем вас који радите већ свих Новљана. Не постоји породица у Црној Гори да макар један члан није био у Институту –  истакао је Рмандић.

Сви који раде против било ког протеста, прву и основну методу коју користе је исцрпљивање људи, наставио је Рмандић.

– Покушаће да вас исцрпе да смање ваш број на најмању могућу мјеру, да изгубите енергију, снагу, сигурност и убјеђење да можете да успијете. Немојте то да дозволите, макар вас стајало пет, будите овдје. Увијек је јачи један који хоће и жели, од тројице који морају. Ви нисте овдје зато што морате већ зато што се борите за своје породице – казао је он.

Рмандић је позвао раднике да буду храбри, јаки и истрајни и додао да је борба тешка, јер једну сличну води Синдикат који предводи.

Потписивањем петиције, које је организовано јуче у Никшићу, започета је и кампања за спас Института “Др Симо Милошевић”, под мотом „Сви заједно као један, Институт је свима вриједан“. Током два сата, колико је трајала акција на Тргу Слободе, прикупљено је преко 700 потписа.

Министар финансија у техничком мандату Александар Дамјановић казао је данас да Влада нема законске могућности за авансну уплати 800 хиљада еура акционарском друштву Симо Милошевић које је у већинском државном власништву, али са значајним процентом акција, јер би то била незаконита државна помоћ.

На граничном прелазу Дебели бријег за кратко вријеме створила се велика колона возила са обје стране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here