Нови пројекти у Суторини – пут, раскрсница, спортска инфраструктура

У Мјесној заједници Суторина у току је припрема за реконструкцију раскрснице и пута према бившој жељезничкој станици. Радове финансира Управа за саобраћај Црне Горе, а подизвођач је компанија Мантис.

Пут ка старој жељезничкој станици у Суторини деценијама је запуштен, а његовом реконструкцијом и новом раскрсницом на магистрали, побољшаће се инфраструктура, казао је предсједник МЗ Боро Лучић.

предсједник МЗ Суторина Боро Лучић

– Како бисмо повећали безбједност, а и како бисмо направили пут који је сада главни да се дође до старе жељезничке станице, која опет има своју причу, успјели смо да кандидујемо пројекат преко Општине Херцег Нови и Управе за саобраћај. У току је припрема за реконструкцију, раскрсница ће бити уређена, а вриједност радова је 50 000 еура. Све заједно представља велико улагање у инфраструктуру, казао је Лучић.

Реконструкцјом пута биће заокружена и битна ставка међународног пројекта Ћиро 2, појашњава Лучић.

– Други дио пројекта Ћиро 2 подразумјева санацију дијела пруге али и да се праве видиковци. Поред тога ће бити и бициклистичка стаза са препрекама тако да ће бициклисти да уживају у адреналинском дијелу спорта. 

Лучић истиче и да ће до краја године бити расписан тендер за проширење Дневног центра. Уз то планирана је и реконструкција старе школе.

– Очекујемо да ће тендер за проширење Дневног центра бити расписан до краја године. Њиме ће бити обухваћена и санација старе школе у Суторини која је некада била основна школа. Сада планирамо да буде простор за суторинске пензионере и да буде својеврсни мали музеј Суторине.

Управа за капиталне инвестиције финансира санацију подручног одјељења ОШ „Дашо Павичић“, која је уједно и најмлађа школа у Херцег Новом.

– Када погледате како изгледа, човјек би рекао да је најстарија у Херцег Новом, а не најмлађа. Успјели смо кроз пројекат да се она комплетно санира. Фудбалски балон који је у склопу школе је потпуно девастиран па је МЗ Суторина предала захтјев ОШ Дашо Павичић да га преузме и уз помоћ донатора приведе намјени. На тај начин би дјеца имала свој спортски дио, а подсјећам да смо већ направили и кошаркашко игралиште које користе омладинци, казао је Лучић.

У Мјесној заједници очекују да ће бројне инвестиције и пројекти који су реализовани протеклих година, бити подстрек за развој Суторине и туризма.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here