НОВЕ МЈЕРЕ УВЛАЧЕ УГОСТИТЕЉЕ У „ЦРВЕНУ ЗОНУ“ ПОСЛОВАЊА

Нове епидемиолошке мјере које се тичу рада угоститељског сектора, донесене су у минут до 12, уводе угоститеље у црвену зону пословања и представљају читав низ нелогичности, сматрају туристички посленици. Наводе да је здравље на првом мјесту те да није спорно да се мјере морају поштовати, али није одговорно доносити их у последњем тренутку када су аранжмани већ продати и гости очекују оно што је организатор понудио.

И овог пута је изостао договор са привредницима који на најбољи начин могу пружити помоћ са терена како би мјере биле избалансиране, здравствено и економски, сматра Јован Вукаловић, извршни директор компаније Lighthouse of Montenegro, гостујући у емисији „Новско поподне“ уреднице Данијеле Ђоновић. Овако су, упркос одговорном поступању и организацији, остали изненађени новим мјерама.

-Затекле су неспремне, изненађене. Поред свих проблема и уважавајући здравствену ситуацију, сходно претходним мјерама, прилагодили смо се и организовали за новогодишње празнике и онда у минут до дванаест дођете до радикалних мјера које апсолутно нису биле очекиване јер није било назнака такве врсте. Ово нас је све довело у ситуацију која апсолутно није завидна и која ће сигурно проузроковати доста негативних ефеката. Желим да кажем да је здравље на првом мјесту и то није спорно, али мјере оваквог типа и начин реаговања се морају ускладити. Овдје је, као и више пута до сада, туристичка привреда апсолутно заобиђена и није било консултациј, казао је између осталог Вукаловић.

Мјере се морају поштовати, истиче Вукаловић, али их је требало правовремено донијети. Из Владе и надлежних министарстава стигло је образложење да неће бити обештећења угоститеља јер су мјере избалансиране, док Вукаловић сматра да су трошкови припреме и организације велики и да су угоститељи дубоку у “црвеној зони”.

-Не заборавите само колико је хотела који су направили аранжмане, у Црној Гори не само у Херцег Новом и имали програме и прве и друге ноћи, као и све остало. Замислите која је ту организација, колико је потребно људства, организација у логистици, сигурно су и извођачи тражили средства унапријед јер је пракса да се авансира дио средстава, ко ће то да врати?, казао је Вукаловић.

Неспорно је да се мјере морају поштовати те да је здравље на првом мјесту, али је у новом пакету мјера доста нелогичности које се директно односе на рад угоститеља, сматра Вукаловић.

-Лаички, и прихватам да је то тако, али шта значи мјера рада до 1, шта значи до 2, да ли ће тај вирус да се послије 1 да се брже распространи, да дође до ситуације да, не дај Боже, пренесу вирус тада једни на друге? Ако је тражено, што и подржавам и први сам се вакцинисао и примио сам и бустер дозу, да имамо ковид потврде и све је то спроведено, мало је нелогично да имамо овакву ситуацију. Музика до 1, а онда уопште не може музика. У оваквим данима, када имамо овакву благодет, прелијепо вријеме, људи су на терасама, а нема музике. Требало је доћи до договора, можда у одређеним клубовима гдје је мало мјеста, који су затвореног типа и слично, али има доста неусклађености у новим одлукама и мјерама, објашњава Вукаловић.

Туристички посленици су сагласни да су и нове мјере о начину уласка у Црну Гору који ступају на снагу 2. јануара нешто што ће изазвати додатне трошкове и организацију онима који долазе, али бројне госте одговорити од доласка у наш град и државу.

Причу у цјелости са Јованом Вукаловићем погледајте у емисији Новско поподне“ РТХН.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here