Нова разгледница Херцег Новог у издању Књижаре Со

У сусрет Новој 2024. години, херцегновска Књижара Со издала је разгледницу с мотивом снијега као ријетке појаве на Приморју.

Упитан каква је тржишна потенција мотива „Снијег у Херцег Новом“ када снијега у Херцег Новом годинама нема, Никола Маловић, уредник издавачке дјелатности Књижаре Со каже:

-Тржишна потенција овог мотива, истина, није велика, али је сасвим на трагу добро уоченог контраста који се у форми разгледнице из фото -нерва чувеног Лафореста појавио половином прошлог вијека и стигао у многе сандучиће широм свијета. Да ли ће у будућности бити снијега вишег неголи на Лафорестовој разгледници, ја не знам, па смо се опредијелили за колаж фотографија Милоша Самарџића из 2017, када је над Херцег Новим последњи пут падао снијег.

Херцегновска Књижара Со поодавно баштини поштанску културу, не само од тренутка када је објавила пет разгледница старог Херцег Новог са управо оним мотивима које је први градски, али и регионални књижар и издавач, Јово Секуловић (1879–1950) штампао прије отприлике 100 година, него је објавила и једину црно-бијелу разгледницу у јавној продаји, а на којој се види Сат кула, хералдички симбол града основаног због трговине сољу 1382. године.

Филателисте ће обрадовати податак да је нумерисано свега 30 примјерака мотива „Снијег у Херцег Новом“, а разгледница је пуштена у оптицај два дана пред крај године у Књижари Со, на главном херцегновском тргу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here