Његујмо различитости да будемо боље и сложније друштво

У сусрет Свјетском дану аутизма који се обиљежава 2. априла, ученици ОШ Илија Кишић са професорицом Тамаром Комар и асистенткињом у настави Душком Кривокапић, посјетили су кориснике Дневног центра у Суторини. Ученици су им припремили представу и рецитовали њима у част како би им и на овај начин показали да су сви једнако важни чланови друштвене заједнице.

Представа представља адаптацију књиге Зашто скачем Јапанца Наоки Хигашиде који има један од облика аутизма. Помогла је свим ученицима да схвате зашто дјеца са аутизмом другачије остварују потребе које сваки човјек има, казала је асистенткиња Кривокапић.

– Наставница Тамара Комар је радо прихватила мој предлог и урадила драматизацију књиге по којој је настао скеч. Одабрали смо дјецу која иначе лијепо говоре и умију то да изнесу на прави начин. Уз наш надзор они су вјежбали јако дуго. Имали смо прво наступ у нашој школи, а потом и дебату која је довела до тога да су дјеца боље разумјела шта значи аутистична особа и због чега ради неке ствари које су на први поглед њима неразумљиве, појаснила је Кривокапић.

Учествовали су ученици Милош Богдановић, Татјана Вуковић и Божидар Сикимић.

Када није могао да се изрази ријечима, Наоки Хигашида је написао књигу Зашто скачем. Ријеч је о штиву које је веома корисно и прилагођено свим генерацијама, казала је професорица Тамара Комар.

– Зашто скачем је једна од ријетких и драгоцјених књига за дјецу и одрасле која нас мијења и показује да постоји излаз и из наизглед неизлазних ситуација. Пишући о свом унутрашњем свијету и свијету у којем живи, описујући своје дјетињство из првог лица, дјечак проговара у име свих који не могу причати. „Зашто скачем“ ће нас подсјетити да је за свако људско биће, какве год да су његове потребе и ма колико година имао, неопходна блискост. Знак једнакости је стављен између хуманости и комуникације, казала је проф. Комар.

Дневни центар има одличну сарадњу са ОШ Илија Кишић јер одређен број ученика у посебним одјељењима користи након школе њихове услуге, казала је директорица Центра Драгица Косић. Она је истакла да су за сада попуњена сва мјеста у овој установи.

– Лиценца коју Дневни центар сада има је за 15 корисника и то је тако због броја стручних радника и овог тренутка су сви капацитети пуни. Имамо и захтјев за пријем још једног дјетета, али ћемо у договору са родитељима наћи рјешење да ли да буде на листи чекања или нешто друго. Обиљежавамо овај дан, а оно што је евидентно је да је број дјеце са једним од поремећаја из аутистичног спектар у значајном порасту. Свјетски стручњаци истичу да је према новим истраживањима једно од 100 дјеце са аутистично, а међу њима је и даље више дјечака него дјевојчица, казала је директорица Косић.

У ОШ Илија Кишић, уз редован наставни процес, имају интегрисана и одјељења за образовање дјеце са посебним образовним потребама и свакодневно осмишљавају активности како би дјеци појаснили да сви имају исте потребе, само их остварују на различите начине.