НИКЧЕВИЋ: СВАКА НЕВИНА ЖРТВА ПРЕД БОГОМ ЈЕ ВЕЛИКА

Крај 20. вијека на овим просторима обиљежила је акција НАТО савеза. Прије 22 године од бомби је страдало чак 80 малишана, десет у Црној Гори. Прве бомбе бачене су на територију општине Херцег Нови, када су пилоти гађали радарско-комуникацијски објекат Ратне морнарице Војске Југославије на Обоснику.

Помен пострадалима у агресорском нападу који је трајао 78 дана служен је у цркви Светог Спаса на Топлој.

Иако је прошло више од двије деценије, још увијек није употпуњен списак свих пострадалих, а данас се спори да ли је било 2500 или 4000 жртава, казао је протојереј ставрофор Радомир Никчевић.

– Свака невина жртва пред Богом је велика, као и пред нама. Јер невино проловена крв је обавезујућа. Она је и суд, не само онима који су је пролили, већ и онима који су припадници тога народа, а заборављају на њу – опоменуо је он.

Никчевић је увјерен да ће ова агресија у будућности сигурно бити проглашена као геноцид, јер посљедице се и данас осјећају. Србија је једна од водећих земаља по броју обољелих од канцера, чему су, вјерује Никчевић, директан узрок касетне и бомбе са осиромашеним уранијумом употребљене током бобмардовања.

Никчевић је подсјетио на Јеванђеље посвећено пострадалим малишанима.

– Наша Митрополија црногорско-приморска ужиже нову духовну воштаницу, на олтару светосавске и светолазаревске завјетности за покуј душа дјеце наше пострадале у крвопролићима и изгонима којима је Европа обиљежила завршетак 20. вијека своје хришћанске историје и почетак новог миленијума – поменуо је Никчевић ријечи упокојеног Митрополита Амфилохија.

У бомбардовању које је трајало дуже од два и по мјесеца уништени су многи привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Акција НАТО савеза услиједила је након неуспјешних преговора о рјешењу кризе на Косову, који су вођени у Рамбујеу и Паризу, у првој половини 1999. године.

Бомбардовање тадашње Савезне републике Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савјета безбједности УН, након чега је услиједило повлачење војске и полиције из покрајине и улазак међународних војних трупа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here