Нестабилне временске прилике наредних дана

Фото; Pixbay

Подручје Црне Горе у понедељак и уторак (26. и 27. септембра)  биће под утицајем циклона. Овај метеоролошки систем условиће јако нестабилно вријеме са обилном кишом и јаким краткотрајно и олујним ударима јужног вјетра, информишу из Хидрометеоролошког завода.

На подручју Црне Горе, у приморским предјелима, у планинском залеђу Јадрана, у централним, југоисточним и западним предјелима очекује се обилна количина кише, нарочито на југоистоку Црне Горе и у ширем региону Подгорице према граници са Албанијом. У вишим предјелима на сјеверу и дуж обале јак на ударе олујни вјетар јужних смјерова. Такође, потенцијално могуће су краткотрајне олујно-временске непогоде (олујни облаци са јаком кишом, краткотрајно јаким олујним вртложним ударима вјетра и јаке грмљавинске процесе). Нестабилне временске прилике, скоро свакодневно са кишом и грмљавином, наставиће се након уторка све негдје до суботе (1.10.2022.).

Ова метеоролошка ситуација, на приморју, у планинском залеђу обале а понегдје и у централним предјелима потенцијално може да генерише краткотрајне проблеме због наглог прилива обилне количине воде, са ризиком од бујица у урбаним срединама нарочито на мјестима гдје је нарушено или спречено природно отицање воде, на бујичним токовима, саобраћајницама и мјестима гдје су обављани или су у току озбиљни грађевински захвати већег обима, гдје је нарушена природна повезаност тла и на локалитетима који су потенцијално осетљиви на одроне и клизишта.

Због ове метеоролошке ситуације, краткотрајно могуће је отежано функционисање свакодневних редовних активности, могуће се сметње прекиди или отежано функционисање инфраструктурних система (све врсте саобраћаја, електроенергетски систем за пренос и дистрибуцију ел.енергије, телекомуникациона инфраструктура итд.), саопштено је из Завода.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here