ЛУБАРДИНА ДЈЕЛА ВЈЕЧИТА ИНСПИРАЦИЈА

Поводом обиљежавања 28. октобра, Дана града и Дана ослобођења Херцег Новог, синоћ је свечано отворена изложба под називом “Крш у Лубардином пејзажу”, у организацији ЈУК Херцег феста и фондације Петар Лубарда.

Професорица, књижевница и философкиња Вишња Косовић је, отварајући изложбу, честитала младим људима на вјешто одабраној колекцији.

– Лубарда је препознатљив на сваком раду, а опет је свака слика својеврсни умјетнички израз за себе. Увијек је инспирација, генерацијама иза њега и биће инспирација многим генерацијама, казала је она.

Велика дјела јесу велика зато што достигну умјетничку пуноћу, наставила је Косовић, и као таква добијају класичну вриједност, без обзира у ком су духу и стилу рађена, класична дјела су дјела непролазне вриједности, на којима увијек можемо да се едукујемо, да учимо умјетност и да се оплемењујемо, зато је Лубарда свевременик.

– У том смислу он је мислилац умјетности, увијек је моћно изналазио потпуно самобитне облике компоновања јаких ликовних елемената. Свака његова композиција је непоновљива, а посебно његови елементи дају специфичност. Кад видите Лубардине слике, ви је до незаборава носите. Ова изложба има своје значење и показује да је код младих људи присутан Лубарда као вјечито надахнуће, закључила је Косовић.

Радове младих умјетника и студената академије посвећене великом сликару, можете погледати у фоајеу Дворане Парк до 30. октобра.

Програм у част Дана града, биће настављен вечерас, промоцијом књиге „Херцег Нови – град монуменеталних тврђава“ аутора Лазара Сеферовића. Почетак програма у Дворани Парк је у 18:30 часова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here