Непостојећа планска документација отежава поступак легализације објеката

Непостојање планских докумената, мањкавост закона и одсуство ортофото снимака због хакерског напада на сервер Владе,   отежан је поступак легализације на подручју општине Херцег Нови.

Након измјена постојећег закона 2017. године започео је поступак  легализације објеката. Херцег Нови је био међу првима у одзиву на легализацију са преко 5 000 поднијетих захтјева. То су све нелегални објекти на терену, казао је гостујући у емисији Новско јутро, секретар просторног планирања и изградње Владислав Велаш:

Владислав Велаш

–  У овом тренутку је легализовано само један одсто односно 50 објеката. Ту је проблем непостојања планске документације. Гдје имамо важећу планску документацију ту можемо да очекујемо у коначном и легализацију у складу са планом. За 50 одсто територије града који није покривен планском документацијом, аутоматски не постоји могућност да објекат буде легалан, односно, да у овом тренутку према важећем закону и важећој планској документацији не може да се до краја спроведе цијели поступак. Од ових 5 000 захтјева, већ унапријед знамо да  2 500 објеката, не може да буде легализовано, напомиње Велаш.

И помоћни и други објекти морају да буду изграђени у складу са планом, због чега долази до прекорачења грађевинских параметара:

 – То су удаљења од сусједних објеката, регулационе линије према јавним површинама, спратност. Ријеч је о објектима који прекорачују неке од ових параметара. Сматрам да су власници имали могућност не би ишли у поступак нелегалне градње. Према важећем закону и важећој планској документацији, само је у цијелом досадашњем поступку 50 објеката легализовано, истиче Велаш.  

Ситуацију компликује и чињеница да од хакерског напада на сервер Владе, односно, министарства од августа прошле године није доступан кључни документ, ортофото снимак (дигитална топографска подлога).

– То је додатна кочница јер планове радимо на основу ортофото снимка, образложио је Валеш и указао на потребу да се Закон о планирању и изградњи мора промијенити а из њега као посебно издвојити закон о легализацији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here