Неовлашћено преузимање воде са цјевовода Регионалног водовода

Фото: Регионални водовод

На почетку љетње туристичке сезоне, Регионални водоводни систем се суочава са неовлашћеним преузимањем воде са цјевовода на Црногорском приморју.   

Како су саопштили из Регионалног водовода Црногорско приморје,  неодговорни грађани и на јужном краку, испод моста Спреник, на териториј Општине Бар, прикључују цријева, којим се вода одводи ка објектима у близини.

-Поред експлоатације шљунка која је причинила трајну штету Регионалном водоводу, као и недавног случаја уништавања имовине овог Друштва, када је је оштећен мјерни инструмент „еcoLog“, Регионални водовод се на самом почетку туристичке сезоне суочава са крађом воде од стране неодговорних појединаца.

Приликом редовног обиласка терена,  теренске Службе Регионалног водовода, у мјесту Добре Воде, дошло је до уочавања штете настале као посљедица неодговорних радњи несавјесних грађана, који су нарушили имовину овог Друштва. Наиме, катанаци на поклопцима шахти, који су у власништву Регионалног водовода, су скинути и на том мјесту постављени други. На излазном цјевоводу скинут је лук и жабљи поклопац, па је монтирана прирубница са одводом.

Kрађа воде је пријављена полицији  a  пријава је прослијеђена Основном тужилаштву, такође у Бару. Изласком на лице мјеста, односно након спровођења истражног поступка, установљено је да се један број мјештана из околине, неовлашћено прикључио на наведеном цјевоводу РВ. Забрињавајући је податак да су поједини мјештани имали водомјере за које су уредно платили прикључак и плаћали рачуне Барском водоводном предузећу. Наведени нелегални прикључак је уклоњен а против починиоца кривичног  дјела је покренут поступак пред надлежним Државним тужилаштвом.

У претходном периоду на мети вандала био је видео надзор на објектима Регионалног водовода, гдје су непознати починиоци поломили камере, саопштено је из Регионалног водовода.

Наглашавају да је реч о имовини свих грађана и апелују за њено чување. Подизање свијести о важности очувања државне имовине од кључне је важности за превенцију вандализма и одвраћања појединаца од деструктивног дјеловања, саопштава Служба за информисање Регионалног водовода Црногорско приморје.

Из Регионалног водовода још једно упозорење на  стравичне слике на обалама и у кориту ријеке Мораче у Другој зони санитарне заштите изворишта “Боље Сестре”, на подручју Грбаваца. Ријека Морача носи мртве животиње док се на њеним обалама налазе бројне депоније отпада грађевинског и животињског поријекла.

Корито ријеке Мораче

– У Црној Гори, еколошкој држави, нажалост, свијест о очувању животне средине а посебно ријека и бројних изворишта је код појединаца на изузетно ниском нивоу. Друштво мора да уложи значајне напоре на сталном подизању еколошке свијести али и да оштро санкционише свако нарушавање животне средине.

Редовне патроле Службе заштите лица и имовине Регионалног водовода Црногорско приморје, 06. јуна, по ко зна који пут су, на подручју Грбаваца, у оквиру Друге зоне санитарне заштите изворишта “Боље Сестре”, наишле на више мјеста, на одложени отпад грађевинског и животињског поријекла. Истовремено је уочено да ријека Морача носи мртве животиње и животињски отпад.

 Регионални водовод ће, такође, наставити праксу, да о свим угрожавањима Друге и Треће зоне санитарне заштите изворишта “Боље Сестре”, обавјештава надлежне органе и институције, а истовремено очекује њихово одлучније обрачунавање са носиоцима оваквих појава, како се наведене сцене изнова не би понављале, саопштавају  из Служба за информисање Регионалног водовода Црногорско приморје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here