Неодговорни инвеститори кажњени због кршења одлуке о забрани градње

Фото: Илустрација

Службеници за инспекцијски надзор Општине Херцег Нови казнили су претходних дана неодговорне инвеститоре који су прекршили Одлуку о забрани извођења грађевинских радова у љетњем периоду, затворили градилишта и издали прекршајне налоге. Из те Службе истичу да ће и даље, уз асистенцију службеника полиције, интезивно контролисати поштовање ове одлуке и репресивним мјерама, које укључују и кривичне пријаве, санкционисати инвеститоре и извођаче.

Комунална инспекција је претходна два дана обишла градилишта по службеној дужности и пријавама грађана и утврдивши неправилности затворила четири градилишта у Игалу и на Топлој  и издала прекршајне налоге.

Фото: Служба за инспекцијске послове

Затворено је градилиште у близини маркета Воли на Топлој II, инвеститора Игалопромет доо,  затим приватног предузетника М.Л. у улици Др Јована Бијелића који гради породичну кућу, као и градилиште у улици Сава Илића у Игалу, испод Друге фазе Института, инвеститора Јахт менаџмент и Зожета. Заустављени су радови и у Призренској улици у Игалу, гдје се гради стамбени објекат (станови полиције), а извођач је Роминг Монтенегро.

Фото: Служба за инспекцијске послове

Претходних дана, комунална инспекција је обуставила радове и на више градилишта дуж херцегновске ривијере и издала прекршајне налоге.

Подсјећамо, од 30. јуна, право извођења грађевинских радова имају само извођачи који раде на објектима од општег интереса града и грађана: аутобуска станица, водовод и пут на Луштици, Дневни центар у Суторини, зграда ХЕЛП-а у Немилој, хотелски објекти са четири и пет звјездица који су проглашени објектима од општег интереса, као и више зоне града како је и дефинисано Одлуком о забрани извођења грађевинских радова („Службени лист Црне Горе – општински прописи“, бр. 028/16 од 15.06.2016, 006/20 од 13.02.2020).

Одлуком је забрањено извођење грађевинских радова од 15. јуна до 15. септембра.

Како би омогућили инвеститорима да одраде радове као што су фасаде, потпорни зидови или неки хитни радови,  рјешењем је дозвољено да се поједини радови продуже до 30. јуна. Такође, након 30. јуна сва градилишта је било потребно конзервирати.

У случају извођења грађевинских радова у временском раздобљу забране, предвиђене су новчане казне до 10 000 еура.

Уз асистенцију службеника Одељења безбједности Херцег Нови, комунална полиција ће и даље интезивно контролисати поштовање ове одлуке и репресивним мјерама, које укључују и кривичне пријаве, санкционисати инвеститоре и извођаче који настављају са непоштовањем важеће одлуке о забрани извођења грађевиснких радова.

На питање РТХН да ли су инспектори обишли градилиште у Доброј луци и да ли инвеститор има дозволу за извођење радова из Службе комуналне инспекције су нам одговорили да су њихови службеници обишли градилиште, сачинили записник и прослиједили га грађевинској инспекцији на даље поступање и утврђивање евентуалних прекршаја. На лицу мјеста је, како наводе, утврђено да инвеститор Константин Струков има истакнуту грађевинску таблу.

Подсјећају да тим инспектора Управе за инспекцијске послове од 1. јула до 1. септембра обавља појачане контроле на територији Општине Херцег Нови.

-У конкретним случајевима имамо добру сарадњу са њиховим службеницима, као и одличну асистенцију припадника ОБ Херцег Нови који су нам подршка у различитим активностима, а све у циљу да грађанима и гостима обезбједимо што боље услове боравка у Херцег Новом, уз поштовање комуналног реда, наведено је у одговорима које су доставили на питања РТХН.

 

2 COMMENTS

  1. Ljudi moji kupači na plaži u Igalu,a radnici (njima svaka čast ni krivi ni dužni) na šetalištu ispod Titove vile sijeku kamene ploče a prašina pada po kupačima i ležaljkama.

  2. Ko to i zasto u julu izvodi gradjevinske radove u parku Boka? To je u centru grada svima ispred nosa! Prvo su radili bageri a sada su tu tri palete krcate betonskih kocki. Je li to neki prioritet? Nije moglo prije sredine juna nego u sred ljetnje sezone?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here