ИСПРАВНО САМО ДЕСЕТ РЕСПИРАТОРА

Седамнаест респиратора у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ), као и два респиратора у никшићкој Општој болници, те два у Котору и један у Барској Болници нису у функцији – саопштено је на заједничкој прес конференцији Министарства здравља и КЦЦГ-а. Посриједи су респиратори, чију је куповну у марту прошле године уговорило некадашње Национално координационо тијело (НКТ), а сваки респиратор је плаћен око 20.000 еура по комаду.

„У питању су респиратори марке УВЕНТ, од којих је 17 додијељено Клиничком центру Црне Горе. Дакле, ми у КЦЦГ-у имамо 17 апарата од који ниједан није употребљив“, казала је директорица Клиничког центра Љиљана Радуловић, преноси агенција Медиабиро.

Како је прецизирала, након прегледа годишта производње установљено је да су произведени махом 2015. или 2016. године, као и да поједнини апарати имају паузу у кориштењу од преко двије године.

„Такође је установљено да не постоји уговор о куповини па немамо никакве информације да ли су апарати у гаранцији. На основу тога не можемо да планирамо сервисирање апарата“, истакла је Радуловић.

У овом тренутнку у КЦЦГ-у нема недостатка респиратора, али је Радуловић изразила бојазан се да ће доћи тренутак када ће ти респиратори требати.

„Клинички центар има 160 респиратора, минус 17 који не функционишу. Дакле, овај остатак од је у функцији и апсолутно функционишу у КЦЦГ-у.  На данашњи дан 34 ковид пацијента се налази на респираторима, као и 17 пацијената који не болују од ковида. У овом тренутку немамо потребу за респиратором, али се бојим да ће доћи тренутак у ком ће нам требати ти респиратори“, навела је директорица ККЦГ-а.

У очи упадају, како је навела министарка Здравља Јелена Боровинић Бојовић, сви они папири којих заправо нема, а морало би да их буде – осим непостојања уговора и гаранције у документацији се нигдје не наводи да се ради о апаратима који су произведени прије пет година, што значи да су набављани под марком нових апарата.

„Куриозитет су и околности које су, по званичним наводима. довеле до ове набавке – и то како пише телефонским путем“, рекла је министарка.

На фактурама су потписи доктора Јевта Ераковића, а одлуку о плаћању потписао је тадашњи шеф НКТ-а Милутин Симовић.

„Ми смо ту да објелоданимо све оно што пронађемо, а сигурна сам да ће надлежни реаговати на прави начин“, истакла је Боровинић Бојовић.

Неправилност апарата је требало утврдити приликом пријема, појаснио је технички директор КЦЦГ-а Раде Гардашевић.

„Постоји стандардна процедура да се сви апарати пробају, у присуству техничке службе и медицинског особља. То није урађено, нема никаквог записника, и нема никаквог записника о гаранцији “, истакао је Гардашевић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here