Недостатак воде највећи проблем мјештана Крушевица и Врбања

У Мјесној заједници Крушевице – Врбањ приоритет је изградња водопоја који би мјештанима омогућио боље услове за развој сточарства и пољопривреде.

У овом селу сада се водом снабдијевају из бистјерни и свако домаћинство има довољно воде за пиће, али нема за стоку и заливање усјева. Очували су дух органске производње, али и она стагнира, па им је приoритет да ријеше проблем недостатка воде. Према ријечима предсједника Савјета Жељка Томашевића у току је израда идејног рјешења за изградњу водопоја, који је сада једино могуће рјешење.

-Досадашњи фокус на рјешавање водоснабдијевања био је да ми бушимо у дубину. Међутим бушили смо преко 250 метара и показало се да на терену нема воде. Имали смо подршку Министарствa пољопривреде и Општине Херцег Нови. Међутим, увијек је постојао план Б да се направи водопој уз помоћ водонепропусних фолија, то је  стајаћа техничка вода, објаснио је Томашевић.

За водопоје је потребно ископати рупе, али према ријечима Томашевића, оне постоје у њиховом селу од експлоатације шљунка. Наводси и да су у једном селу у никшићкој општини урадили три водопоја и да је то једино рјешење за Крушевице.

– Пројекат се пише и имамо обећање од локалне самоуправе да би могли да нам обезбиједе средства за израду пројекта. При изради водопоја очекујемо подршку Министарства пољопривреде преко ИПА фондова.

Колико ће средстава бити неопходно за водопој, још увијек није познато јер је пројекат у изради.

-Површина водопоја би требало да задовољавала потребу преко 10 хиљада кубика воде у зависности од конфигурације терена, али би се могло и проширити фолијама. Ја сам обилазио водопоје и одушевљен сам, никада нису пресушили и пуне се кишницом. Било би вјероватно потребано израдити један водопој за Крушевице, а други За Врбањ, казао је Томашевић.

Врбањ и Крушевице све су више интересантни и туристима. Томашевић подсјећа да је реконструисан пут Крушевице – Врбањ и да су у сарадњи са општином и мјештанима успјели и да заштите асфалт од пропадања.

У плану је да се ове године заврши  идејни пројекат за водопај, реконструкција пута, као и рјешавање мањих локалних проблема који се односе на побољшање  путне инфраструктуре и јавне расвјете.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here