НЕ НАПУШТАЈТЕ СВОЈЕ КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ

У свијету се 4. април обиљежава као дан напуштених животиња. У азилу за псе на Диздарици тренутно је око стотину паса, од којих су већина штенци. Већину су власници напустили, због чега руководство предузећа Чистоћа, које управља азилом, интензивно промовише одговорно власништво.

Руководство азила за псе, уз помоћ волонтера, успјело је у напорима да стотињак паса и штенаца презими у тешким временским условима на Диздарици, прича за РТХН управник Дашо Ђурђевић.

Управник азила Дашо Ђурђевић

– Азил се налази на великој надморској висини, гдје су зиме екстремне, температуре падају и до минус десет степени, тако да су услови врло тешки. Имамо око 100 паса, а међу њима је доста штенади, са којима је најтеже изборити се са зимом, превасходно због велике хладноће. Улажемо велике напоре, гледамо да им помогнемо и да их што боље утоплимо, али услови су лоши – наводи он.

Поред веома ниских температура током зимских мјесеци, велики проблем представља капацитет азила.

– Имамо велики број прикупљених паса, који у једном периоду морају бити изоловани, тако да нам фали преграђеног простора, потребна је доградња још кућица – казао је Ђурђевић.

Предузеће Чистоћа уз редовне акције удомљавања, активно ради и на подизању свијести грађана о одговорном власништву.

– Један од великих проблема су неодговорни власници. Огроман број паса, које држе по кућама док су мали, кад одрасту пуштају, тако да увијек имамо један број одраслих паса на улици. Људи не воде рачуна у стерилизацији, која је обавезна – наводи Ђурђевић.

Појединци, како је казао, остављају штенце у близини  Азила, које запoслени налазе промрзле. Због тога се интезивно ради на повећању свијести грађана, али и ђака по школама кроз радионице.

Током прољећа планирано је проширење капацитета за смјештај паса, открива Ђурђевић.

– Имамо у плану побољшање услова. Надамо се крајем маја да ћемо почети са проширивањем капацитета, како би услови били добри и за већи број паса – наводи он.

Процјењује се да 75 одсто укупне свјетске популације паса и мачака нема дом. Већина није рођена на улици, већ су их напустили власници. У циљу подизања свијести о патњи напуштених животиња 4. април се у свијету обиљежава као њихов дан.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here