НАСТАВЉЕН ИЗВОЗ ГРИТА ПЛАНИРАНОМ ДИНАМИКОМ

Током наредне недеље у Бијелу ће упловити брод који ће из некадашњег Бродоградилишта извести за Шпанију још 6.000 тона опасног грита и контаминираног земљишта.
Посао ремедијације тла и извоз опасног грита, контаминираног земљишта настављен је у априлу након годину и по паузе јер су шпанске власти издале потребне дозволе за увоз опасног материјала на територију њихове државе а са друге стране Агенција за заштиту животне средине Црне Горе дозволу за извоз из Бијеле. Дозвола је издата за око 40.000 тона грита и контаминираног земљишта.
Од марта 2019. године, када је почео пројекат ремедијације земљишта у Бијелој, до 5. августа 2019. компанија Валго која је задужена за његову реализацију, извезла је у Шпанију око 38.000 тона опасног грита из Бродоградилишта и за Украјину 4.000 тона грита из Порто Монтенегра. Годину и по ниједан брод није испловио из Бијеле а од тада су надлежни покушавали да нађу рјешење и одредиште за грит који је био планиран за извоз.
У компанији Валго очекују да ће комплетна санација терена у кругу Бродоградилишта бити завршена до краја године а да ће сав опасан грит бити извезен до марта наредне године.
Подсјећамо, Свјетска банка одобрила је Влади Црне Горе кредит у висини од 23 милиона еура за ремедијацију земљишта у кругу некадашњег Бродоградилишта. Уговор са Свјетском банком истиче крајем овог мјесеца а како сазнајемо у току су преговори Владе и СБ о његовом продужењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here