НАСТАВАК ИЗВОЗА ГРИТА ЗА ШПАНИЈУ

Предсједник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић, обишао је данас са министром екологије, просторног планирања и урбанизма, Ратком Митровићем и француским амбасадором, Кристијаном Тимонијеом Бродоградилиште у Бијелој, које је препознато као једна од четири црне еколошке тачке у Црној Гори.
Након годину и по застоја, брод Харун, који је 2. маја упловио у луку Бијела, у четвртак 6.маја кренуће ка Шпанији са око 6.300 тона опасног грита.


Премијер Кривокапић казао је да му је задовољство што је посјетио Бродоградилиште, које је Бијелу, како је рекао, учинило великим мјестом.

„Међутим, свака производња, има одређене недостатке и управо смо свједоци да је ово мјесто четврта еколошка црна тачка Црне Горе. Ово што ради француска фирма Валго, представља нови почетак за Бијелу и надам се да као што васкрсава цијела Црна Гора, да ће и Бијела доживјети ренесансу. Да би се ренесанса десила, ми морамо овај огромни простор да доведемо у еколошки исправно стање. Први брод који се након годину и по дана налази овдје, свједочанство је да ће, највјероватније, са још десет бродова, учинити да ово мјесто добије на значају са становишта екологије“, казао је премијер Кривокапић.

Предсједник Владе је поручио и да је у претходном периоду прављена опструкција, како поменути посао не би био завршен раније.

„Да ова реномирана француска фирма не буде та која ће завршити овај посао. Управо захваљујући напорима Владе, превасходно Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, ми смо напокон завршили тај посао на задовољство три стране, Свјетске банке, француске фирме Валго и посебну захвалност дугујемо Његовој екселенцији, који је уложио много напора да ово све буде завршено на најбољи могући начин, и наравно, главне стране, а то је Влада ЦГ, или боље речено, грађани Црне Горе“, казао је предсједник Владе.

Амбасадор Тимоније казао је да је заштита животне средине важна за цијелу планету.

„Пројекат чишћења земљишта у лијепом Бококоторском заливу је од великог значаја за Црну Гору на њеном путу ка Европи. Овдје, у Бијелој је француска компанија Валго ангажовала своје најбоље експерте да се посао ревитализације заврши на професионалан начин. Није лако ни једноставно бранити природу од технолошког отпада, од концентрисаних токсичних материјала и од неодговорних особа“, рекао је Тимоније.

Француски амбасадор је нагласио и да ће овај пројекат отворити нове визије за Црну Гору у њеним настојањима да буде еколошка земља ЕУ.

„Ми смо из Француске спремни и вољни да вам помогнемо у томе, а једна од наших компанија – Валго је на лицу мјеста и ради на томе да све буде у складу са европским регулативама. Имамо заједнички циљ, а то је да завршимо овај посао да грађани Црне Горе од њега имају бенефите у будућности. Надам се да ће се пројекти у области заштите животне средине наставити и можете рачунати и убудуће на француске стручњаке и предузећа“, поручио је амбасадор Тимоније.

Предсједник компаније Валго, Франсоа Буше казао је да му је задовољство што је имао прилику да угости премијера Кривокапића и министра Митровића. Буше је поручио да је циљ његове компаније да ово мјесто направи још љепшим.

„Такође нам је драго да поново постоји повјерење између Владе и предузећа Валго. Ваша посјета је доказ наше добре воље да се на најбољи могући начин настави пројекат у најбољој атмосфери и да производ свега тога буде да на најбољи начин обавимо обавезе које нам преостају“, казао је Буше.

Француска компанија Валго је од почетка пројекта ремедијације земјишта у Бродоградилишту Бијела извезла до сада 38.996 тона опасног грита у Шпанију, депонија Дитеска Севиља. По пројекту биће неопходно извести више од 100.000 тона опасног грита и контаминираног земљишта. Пројекат је финансиран из кредита Свјетске Банке и његова укупна вриједност у Бијелој је 23 милиона еура. Осим опасног грита и контаминиране земље из Бијеле се извози и азбест и опасно уље.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here