Наредне седмице уплата 1, 2 милиона еура Институту уколико АЗК да позитивно мишљење

Влада очекује наредне седмице одговор Агенције за заштиту конкуренције да ли 1, 2 милиона еура које су менаџмент и Одбор директора Института Игало тражили као аванс у циљу превазилажења тренутне финансијске ситуације, може уплатити и ако одговор буде позитиван уплата ће бити реализована. То је у емисији „Наглас“ на РТЦГ казао Лука Ђукановић из Министарства здравља.

Тема емисије био је Институт „Др Симо Милошевић“ а гости поред Ђукановића били су в.д. извршног директора др Саво Марић, предсједница Синдиката радника те установе др Марија Обрадовић и власник 28 % акција Института и члан Одбора директора Жарко Ракчевић.

Дуг Института је преко 30 милиона еура са дугом према Југобанци и до 40 милиона, подсјетио је у снимљеној изјави министар финансија Александар Дамјановић, који је казао и да ће Влада учинити све да се Институт сачува али у складу са законом.

Савјет за приватизацију је по одлуци Управног суда упутио чешко-црногорском конзорцијуму позив за наставак преговора о приватизацији Института на основу тендера који је расписан 2018. године а 2020. проглашен неуспјелим иако су се годину дана водили преговори са јединим понуђачем конзорцијумом Филберт и Виле Оливе. По ријечима Дамјановића из тог конзорцијума су затражили додатано вријеме за анализе јер се ситуација у односу на вријеме расписивање тендера значајно промијенила.

Дамјановић је казао да ће Влада између поштовања закона, судских пресуда, жеље да се Институт сачува и ревитализује и чињенице да је земљиште Института државно те да се ниједно питање не може рјешавати кроз његову продају, тражити рјешења за опстанак Института истичући да стечај није опција.

-Рјешење мора бити законито, одрживо, да буде у корист Института, Херцег Новог, државе и здравства, казао је Дамјановић

Др Саво Марић је подсјетио да су се обратили држави за помоћ, понудили неколико рјешења али и да су добили одговоре да она нису законски могућа.

-Једно од обећања премијера Абазовића је да се земљиште на које Институт има право коришћења препише као својина и то би било једно од кључних рјешења. Нисмо добили одговор за емитовање обвезница за које би право прече куповине имала држава. Није узето у разматрање ни државна помоћ за коју је постојала опција. Заборавила се и прича да ће држава издвојити 25 милиона еура као помоћ за четири предузећа у ЦГ међу којима је и Институт,  казао је др Марић.

Жарко Ракчевић је казао да је партнер његове фирме чешка компанија Филберт заинтересована за наставак преговора али да се мора направити додатна анализа с обзиром на проток времена од расписивања тендера и промијењених околности. Уз куповину акција, казао је он,  купац купује и све обавезе Института а да би се Институт вратио на тржиште мора се уложити у његову реконструкцију и подизање нивоа квалитета услуга.

Он је казао каква год опција да буде, Институт мора да задржи здравствену дјелатност и да буде  омогућена рехабилитација грађанима Црне Горе. Институт, како је рекао, мора имати добре уговоре и да доминантно пружа услуге ино туристима уз кориговане цијене.

Др Марија Обрадовић је истакла да је највећи проблем одлазак кадра. Плате су здравственим радницима знатно ниже него запосленима у јавном здравственом сектору. Тренутно касне двије зараде.

-Први протести на тему наше незавидне ситуације су били прије годину и по. До данас нисмо од Владе добили одговор, нити једно конструктивно рјешење, казала је др Обрадовић и истакла да ће запослени наставити да се боре за своја права.

Др Марић је апеловао на свијест надлежних да нађу рјешење.

-Да ли ће то бити кроз помоћ Владе или кроз добру приватизацију, потпуно је свеједно. Битно је да Институт опстане. Желим да вјерујем да Влада озбиљно ради и да жели помоћи опстанку Института. Ми смо за почетак промијенили политику цијена, које нису мијењане од 2009. године, и то није помоћ Владе већ закон тржишта. И сада оне нису на нивоу на ком би требало да буду. Ми радимо али очекујемо и помоћ Владе, за почетак ову уплату наредне седмице, казао је Марић.

Подсјећамо, Друга фаза Института прве пацијенте након паузе примиће 6. фебруара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here