НАКОН ШЕСТ МЈЕСЕЦИ СТИГАО БРОД КОЈИ ОДВОЗИ ГРИТ

Након паузе од шест мјесеци очекује се упловљавање брода у некадашње Бродоградилиште Бијела којим ће бити настављен извоз грита и контаминираног земљишта. На брод Музафер беј биће укрцано око 5.000 тона опасног грита а са овом количином од почетка извоза је из Црне Горе у Шпанију извезено више од 61.000 тоне терета. Очекује се да брод из Бијеле исплови у понедељак.

Посљедњи брод је у Бијелој био 15. јула 2021. и од тада је дошло до застоја у послу који реализује француска компанија Валго. Како сазнајемо у суботу стиже још један брод а да би се окончао овај посао ремедијације и одвоза грита и контаминираног земљишта, очекује се долазак још осам бродова. Из Валга наводе да је рок за завршетак посла 30. јун 2022. године.  Посао на простору некадашњег Бродоградилишта почео је у јулу 2018. године а извоз грита заустављен је у августу наредне и поново настављен у априлу 2021. 

Свјетска банка је за санирање „црне еколошке тачке“ у Бијелој обезбиједила 23 милиона еура, а  исплаћено је како је раније саопштено, око 11 милиона.

-Изузетно строги Ковид протоколи су примјењени на комплетан пројекат и у тим условима је настављен овај важан пројекат којим се чисти једна од четири црне еколошке тачке -саопштили су нам из Валга.

Анексом 2 Уговора између Владе Црне Горе и новог концесионара Конзорцијума Адриатик Маринас доо (Adriatic Marinas) Тиват и Драј Докс (Dry Docks World – Dubai LLC), Уједињени Арапски Емирати пролонгиран је, а нови датум је 31. децембар 2022. године. На простору некадашњег бродоградилишта биће изграђен Центар за ремонт јахти и мега јахти.

Компанија Адриатик 42 која управља бродоградилиштем у Бијелој, добила је урбанистичко-техничке услове за реконструкцију постојећих објеката. Сходно одредбама Уговора, концесионар је у обавези да адаптира, реконструише, изгради, опреми и искоришћава бродоградилишну луку на концесионом подручју у периоду од 30 година, у складу са Бизнис планом и инвестиционим планом који су дати као Прилог Уговора и у складу са Законом о планирању простора и изградњи објеката.

Укупни планирани износ за инвестицију у прве три године износи 20 милиона еура. Уговором је предвиђено да инвестициони период почиње тећи од дана предаје Извјештаја експерта којим се потврђује да је концесионо подручје очишћено од  загађења, како би концесионар започео реализацију инвестиционог плана.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here