Накнада за услугу као мотивација за раднике у угоститељству

Групација угоститеља при Привредној комори, како би биле увећане зараде запослених у туризму, иницирала је увођење категорије “service chargе”, односно накнаде за услугу, саопштено је из ове организације.

Како објашњавају, то није напојница или бакшиш и не искључује је, већ је ријеч о накнади за услугу, која би се обрачунавала у одређеном проценту на износ фискалног рачуна. Средства са те позије би се користила искључиво за увећање зараде свих запослених (кувара, конобара, спремачица, рецепционера и слично) са изузетком менаџмента. Све би се додатно прецизирало интерним актима у коме би се навело да ли ће се овај додатак на зараду исплаћивати једном или два пута мјесечно и сл.

Дефицит кадрова са одговарајућим знањима и вјештинама присутан је у скоро свим сегментима у туризму. Посебно је изражен проблем недостатка радне снаге на сезонским пословима и представља једну од бизнис баријера.

Без квалитетних кадрова нема развоја туризма. Бизнис тражи људе који посједују знања и вјештине и који су спремни и опредијељени да брзо уче и усвајају нова знања, Одливу квалификованих кадрова у туризму је дјелимично допринио и спори раст личних доходака. 

Ово право би било опционо и  послодавци би могли да изаберу да ли желе да запосленима обезбиједе додатак на зараду, како би на тај начин посaтли конкурентнији на тржишту рада и за себе обезбједили квалитетну радну снагу.

Како је категорија “service chargе” новина у Црној Гори, све треба дефинисати кроз законодавни оквир и порески третман, како би користи имале и држава и запослени.

2 COMMENTS

  1. Готово увијек остављам бакшиш, изузетак је ако конобар баш не заслужује што је ријеткост. Ово је добра идеја али би је можда требало мало другачије реализовати. Ако већ наплаћујете додатно услугу дајте да бирам кога наградити. Ако је кава добра, чаше чисте, наградите шанкера. Ако је тоалет чист, уредан и има средстава за хигијену оћу да се награди чистачица. Некако тако.

  2. Nagradjivali bi se svi na mesecnom nivou,jer se ukupan baksis dijeli na zaposlene na kraju meseca
    Kao sto vec postoji u par hotela na CG primorju..
    Al da im se dadne puni iznos tog procenta koji je odredjen a ne samo dio a ostatk da poslodavci gurnu u dzep

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here