Највећи проблем Болницe Мељине недостатак кадра

Болница Мељине већ годину функционише у оквиру система јавног здравства, плате су редовне, Министарство улаже у обнављање опреме, али недостатак радне снаге и даље представља највећи проблем јер су, поред медицинских сестара, активни само гинеколог, два хирурга, анестезиолог, интерниста и два физијатра.

Како за РТХН прича хирург др Горан Коматина, са овим бројем запослених Болница не смије чекати љетњу сезону, али за сада нема најава да ће бити расписан оглас за попуњавање радних мјеста.

-Главни дио посла се обавља на хирургији, интерном и одјељењу гинекологије. Потребно је да неко из Фонда здравства или Министарства дође, да нам помогне, да симни ситуацију, да каже шта ћемо радити овог мјесеца, да пита колико људи фали и да затражи расписивање конкурса. Неко ће се вјероватно јавити и неће нам онда бити проблем да радимо, јер знамо посао. Али у овим условима, каква је тренутна ситуација, мислим да нећемо моћи да „преживимо“ љето, упозорава др Коматина.

Према његовим ријечима, Болници су уз недостајући медицински кадар, неопходни добар менаџер и стратегија изласка из кризе.

-Хитно нам је потребан одговорни директор који зна да руководи са сто и нешто људи, али и план Министарства здравља и Фонда за здравствено осигурање, да уложе нешто новца и помогну нам да станемо на ноге. Све је прилично урушено и више од овога не може. Многи размишљају чак и да напусте болницу, јер 11 је сестара на хирургији и нас двоје. Не може град од 30 хиљада људи да држи нас 13, само хируршки дио. То нема шансе, то не може нико да издржи, поручује др Коматина, истичући да је и ово што су до сада издржали заиста превише.

Упркос недостатку кадра, током минуле године Министарство здравља и Фонд за здравствено осигурање успјели су да сачувају Болницу Мељине, што малобројним запосленима улива наду да ће бити боље.

-Херцег Нови мора да има болницу и она ће се направити, само је потребно стрпљење свих, али и план да знамо шта ћемо да радимо сада, шта за три мјесеца, шта за пола године и да се то реализује. Али, то не може сам човјек, ја или било ко одавде, већ се зна како то функционише, закључује др Коматина.

Истиче да им Дом здравља Херцег Нови несебично помаже, јер је свима јасно да туристички град не може да функционише без секундарне здравствене заштите, поготово током љета и кад је Институт Игало отворен.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here