Највећи ауто-мото савез у Европи заинтересован за сарадњу са Црном Гором

Њемачка национална организација ADAC заинтересована је за сарадњу са Црном Гором, као што то ради са осталим земљама Европске уније, па је у хотелу Лазуре у Мељинама данас одржан панел састанак са представницима Владе и Општине Херцег Нови.

Према ријечима министра економског развоја и туризма Горана Ђуровића на састанку је било ријечи о могућностима развоја сарадње са овом њемачком националном организацијом, али бољем представљању Црне Горе на њемачком тржишту.

-Вјерујем да морамо искористити неке од тих канала продаје како би се позиционирали на један квалитетан начин на њемачком тржишту. Током маја имали смо бројну посјету туриста из Њемачке али то нису бројеви који нас задовољавају. Искрено вјерујемо да Црна Гора има потенцијал да привуче већи број туриста из Њемачке и да попут Хрвата који су искористии своју могућност и ову апликацију, а који су вишеструко повећали број туриста из Њемачке кроз њихове канале промоције, да ћемо и ми искористити ту могућност. Опредјељење је да се фокусирамо на западно тржиште и искористимо ову шансу која се указала, казао је Ђуровић.

Он је изнио података да је лани било око 150 000 туриста из Њемачке а ове у првом кварталу око 35. 000.

-Ово је могућност да будемо видљивији на њиховом тржишту, закључио је Ђуровић.

Предсједник у сектору за туризма Аосцијације ADAC, Карлхајнц Јунгбек прича да је на сугестију једног од четири власника комплекса Лазуре, Сергеја Мартинова дошао у Црну Гору, како би упознао дестинацију и инвестирао у туризам.

 – Имамо добар примјер како се бизнис развија. Све је почело приватним контактом између мене и мог пријатеља. Добио сам све информације. Дошао сам овдје, развићемо одређену врсту бизниса заједно. Све ћемо то остварити захваљујући инфраструктури и одређеним стварима које сами направимо – наводи он.

По повратку у Њемачку, Јунгбек ће, како истиче, пренијети све поруке са састанка.

– Пошто смо на приморју и пошто смо упознали тај дио Црне Горе, мислим да ће поруке бити везане управо за приморје. Следећи пут кад будемо одлазили, можемо посјетити и сјевер, па пренијети неко искуство везано за тај дио – казао је он.

Јунгбек је похвалио квалитет услуга на приморју и истакао да Црна Гора туристима нуди одличну храну, велики избор у ресторанима, а посебно је издвојио природне љепоте.

ADAC (Allgemeine Deutsche Automobil Club) има преко 25 милиона чланова и представља највећи ауто-мото савез у Европи. Унутар нације познате по свом обожавању аутомобила, он је деценијама служио и као моћан политички лоби и изградио репутацију заштитника интереса возача њемачком националном ауто-мото организацијом која има велику улогу у диктирању туристичког кретања њихових чланова.

Као веома велика организација са комплексном структуром, ADAC има посебне департмане који се баве саобраћајем, транспортом, туризмом, наутиком итд. Непосредно сарађују са њемачким органима, укључени су у израду закона и на државном нивоу потписују сарадњу са министарствима партнерских земаља.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here