НАГРАДЕ ЗА ЂАКЕ ИЗ ОШ „ИЛИЈА КИШИЋ“ НА КОНКУРСУ О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ

Ученици ОШ „Илија Кишић“ Јовани Поткорњак припало је прво мјесто на литерарном конкурсу о вршњачком насиљу „Свако има своју причу“, у оквиру успјешно завршеног пројекта „Не стављај под тепих“.

Другопласнирани је био рад Хане Куљућ из исте школе, док је треће мјесто припало Драгану Кодрићу из подгоричке школе „Владимир Назор“.

Жири је за литерарну креативност похвалио радове Божане Видовић и Андреја Кумбуровића из рисанске школе „Вељко Дробњаковић“, Тијане Бубање из ОШ „Никола Ђурковић” Радановићи и Софије Вујичић из ОШ „Илија Кишић”. Са специјалним похвалама су се у Зеленику вратили и прошлогодишњи ученици 9. разреда Јована Дрекаловић и ученик Димитрије Гољевић и садашњи Иван Меденица, Михаило Пушара и Милош Богдановић.

Дипломе за допринос пројекту „Не стављај под тепих” добили су новинарка Марија Разић, професорица Тамара Комар, породица Влаховић из Тивта, психолошкиња Радмила Ступар Ђуришић, Дејан Милошевић из Авантуристичког клуба К4 и новинарка Радио Тивта Тамара Вучиновић.

Књижевна омладина Тивта је у суботу 11. септембра под слоганом „Заједно до циља, за школе без насиља“ свечано обиљежила крај једногодишњег пројекта, у коме је важно мјесто имао и литерарни конкурс.

Свечани програм је почео у Великом градском парку, гдје је посађено младо стабло хималајског бора, које ће заједно са дјецом расти, доприносити љепоти и причати своје приче. Дружење је настављено у мултимедијалној сали Општине Тиват гдје је окупљене поздравила и награде уручила предсједница Књижеве омладине Тивта, Сандра Словникар.

Словникар казала је да ју је дугогодишње свакодневно насиље у школским двориштима и школама које се толерише подстакло на овај пројекат, а бројне активности иницирали су и чланови Књижеве омладине, који су и сами били жртве вршњачког насиља.

– Родитељ сам чије је дијете доживјело вршњачко насиље, али овај пројекат није покренут због моје дјевојчице, већ у име све дјеце која трпе насиље, а немају подршку и помоћ. Циљ нам је био да подстакнемо дјецу да не ћуте и трпе, него да пријаве насиље. Препоруку за реализацију пројекат је добио од Завода за школство, али институције које су се требале укључити, одједном, без видљивог разлога, одлазе у сијенку – наводи она.

Поједини донатори, истиче Словникар, препознали су настојања чланова Књижевне омладине као позитивни допринос рјешавању проблема, али обећана финансијска помоћ је изостала.

– Ни то нас није поколебало током реализације, као ни опструкције и пријетње. Из којег разлога се нису укључили они који о дјечјим правима штампају флајере, остаје нам непознаница. Реализацијом једногодишњег пројекта „ Не стављај под тепих” направили смо мали корак до великог циља – школе без насиља. Када би свако од нас почео да прави мале кораке у својој кући, васпитно образовној установи, институцији, брже бисмо стигли до великог циља да дјеца не буду жртве насиља. Дјеца заслужују поштовање дјечијих права у пракси, не само на папиру – да се радују дјетињству, школи, малом и великом одмору, симпатијама и да мирне снове сањају – поручила је Словникар.

Пројекат „Не стављај под тепих” подржале су и естрадне личноси Нина Петковић, Сергеј Ћетковић, Андријана Божовић и Божо Булатовић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here