На Топлој промовисан зборник „Косовско огледало“, на Белависти одржано пјесничко вече

Фото: МЦП

На 9. Тргу од ћирилице синоћ је представљен зборник „Косовско огледало – Одсјаји из Црне Горе“ који сабира приче о Космету бројних аутора из Црне Горе и региона, а између осталог, доноси и ону о хуманитарној акцији НВО Пандурица из Никшића – Божури за дјецу Ораховца.

Издање ове публикације има за циљ, да се скупе прилози за изградњу фискултурне сале за српску дјецу у Ораховцу.

Зборник је публикован благословом Епископа будимљанско-никшићког Методија, који је написао и предговор, а издавачи овог зборника су Матица српска – друштво чланова у Црној Гори, НВО “Пандурица” из Никшића и Општина Никшић.

О зборнику су говорили др Душан Крцуновић, др Драго Перовић, свештеник Мирко Вукотић и у име НВО Пандурица Стеван Ђурђевић.

Др Душан Крцуновић истакао је да је „Косовско огледало“ по много чему јединствени зборник прозних и поетских садржаја, сто педесет аутора из Црне Горе који се на овај начин трајно везују за Косово и Метохију.

– Овим зборником они дају свој удио „у одбрани права наше дјеце у Ораховцу, на безбрижно одрастање и достојанствен људски живот, који им је ускраћен“, подсјетио је први од вечерашњих предавача.

О зборнику у име Матице српске – друштво чланова у Црној Гори, који је један од издавача овог зборника, говорио је др Драго Перовић. Он је  истакао да овај зборник настао надахнут снагом и вољом дјеце Ораховца и све дјеце са Косова и Метохије. Њима инспирисани, аутори, познати или пак они који до сада нису били познати публици, дали су свој допринос за бољу будућност ове дјеце.

– На крају крајева, од њих смо добили идеју и да уприличимо зборник, којим би се представио однос становника са територије данашње Црне Горе према Косову и Метохији. То је мозаик некадашњих и данашњих, званичних и личних, научних и поетских, књижевних и ликовних огледања у косовско-метохијској вертикали српскога народа.

Фото: МЦП / 9. Трг од ћирилице

Свештеник Мирко Вукотић прочитао је одломак из свог чланка, који је објављен у овом зборнику. Говорећи о сазријевању појма Косово за њега лично, отац Мирко изнио је сву своју љубав према најсветијем дијелу српске земље.

На крају свог излагања, отац Мирко се захвалио оцима који су омогућили да се „промовише Косовско огледало, да се огледамо у тој истини.“

Последњи међу предавачима, Стеван Ђурђевић, упознао је публику са циљем НВО “Пандурица”.

Подсјетивши све присутне, на огромну улогу наших блаженопочивших владика Амфилохија и Атанасија да се свијест о Косову освијети и освијетли у нашем народу,  истакао је да су они нас извели из тамног вилајета XX вијека.

– Они су из пепела духовног немара подигли тај наш крстолики идентитет, освјетлили га и показали нам да наш пут иде ка Косову и преко Косова, преко Метохије.

У наставку вечери, на Тргу Херцега Стјепана одржано је књижевно вече под називом „Плетеније словес“, гдје је публици своје стихове читао пјесник Верољуб Вукашиновић.

ВЕЧЕРАС НА 9. ТРГУ ОД ЋИРИЛИЦЕ

У порти храма Светог Спаса на Топлој, вечерас ће бити уприличен програм „Од сумрака до новог осијања Ловћена“ у знак сјећања на 50 година од рушења Његошеве капеле на Ловћену. Учестују: др Горан Васин из Новог Сада, Јован Маркуш са Цетиња, Слободан Кљакић из Београда, Иван Петровић Његош са Цетиња. Почетак програма је у 20:30 сата.

Текст и фото: Митрополија црногорско приморска

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here