На Поморском факултету у Котору од јeсени почиње нови мастер програм на енглеском језику

Поморски факултет у Котору од јесени ће примити 20 студената на нови, мастер студијски програм на енглеском језику под називом Заштита и управљање морском средином.

Како објашњава проф. др Данило Николић, ријеч је о интердисциплинарном програму који се бави утицајем плаве економије на загађење морске средине и тражењем начина којим се спријечава загађење и управљње морском обалом.

Проф. др Данило Николић

– Овај програм Поморски факултет у Котору реализује заједно са европским партнерима, универзитетима у Љубљани, Кадизу, Драчу, Валони, као и са Универзитетом Азурна обала из Нице. Партнери су и Агенција за заштиту животне средине Црне Горе и Невладина организација Еко центар Делфин из Котора. Недавно су добили акредитацију за тај програм, током јула ће уписати прве студенте, а од 1. октобра ће стартовати са првим програмом на енглеском језику – наводи он.

Стручњаци из Института за биологију мора из Котора први пут ће бити и предавачи каже проф. др Николић.

– Уз сарадњу са Институтом за биологију мора и њиховим истраживачима, спроводићемо регуларну наставу и студенти ће моћи да бирају да ли ће се усмјеравати ка поморском транспорту, односно, смањењу утицаја поморског транспорта на загађење мора, или ће се бавити маринкултуром или рибарством у односу на смањење загађења из ових подсектора плаве економије, ствар је на њиховом интересовању, али, дефинитивно, у првој години ће имати сви студенти заједничке премете, гдје ће се упознати са основним стварима везено за плаву економију, загађење морске средине, прије свега, и начинима којима то можемо спријечити, а такође и са легислативом која нам омогућава да користимо одређене мјере да сачувамо животну, односно, морску средину – појаснио је он.

Факултет за поморство у Котору обезбједио је и најсавременију опрему коју ће студенти моћи да користе за израду својих мастер радова. Набављен је и подводни дрон који кошта око 25.000 еура, али ће његов допринос бити непроцењив.

Подводни дрон

– Подводни дрон има интегрисане камеру, хватаљку и боцу са којом може да узима узорке са дна мора. За почетак, овим уређајем ћемо снимати подморје уз обалу, да детектујемо загађења са већим кабастим отпадом, након чега би у сарадњи са локалном заједницом покушали да тај отпад извадимо. То ћемо да промовишемо заједно са Агенцијом за заштиту животне средине и невладином организацијом Еко центар „Делфин“ из Котора који су наши партнери на пројекту успостављања првог заједничког мастер програма и заштити управљања морском средином, првим те врсте у Црној Гори – наводи проф. др Николић.

На овом мастер програму Поморског факултета моћи ће да се упише максимално 20 студената. Трајање програма је четири семестра, у обиму од 120 ЕЦТС бодова, уз издавање заједничких диплома.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here