На евиденцији Бироа рада и даље дефицитарна занимања из сектора угоститељства

На евиденцији Завода за запошљавање Бироа рада Херцег Нови тренутно је 390 незапослених. Када је ријеч о старосној структури 170 незапослених је старије од 50 година, док је по квалификацији највише лица на Бироу са завршеном средњом школом, њих 210, са основном 106 и 74 високошколца.

Како је за РТХН казао начелник подручне јединице Херцег Нови, Жељко Стожинић, годинама уназад дефицитарна су занимања из угоститељства.

-То су занимања у просвјети, професори медицине, затим угоститељска занимања, кувари, конобари, трговци, спремачице, собарице, помоћно особље у хотелима. Морамо узети у обзир да је из године у годину све више послодаваца који траже иста занимања. Појавио се и већи број послодаваца који имају потражњу за истом радном снагом, казао је Стожинић.

Послодавци су заинтересовани за запошљавање лица са инвалидитетом којих је на евиденцији Бироа рада тренутно 90.

-С обзиром да су лица са инвалидитетом посебна категорија незапослених лица, може да се јави проблем колико такво лице може одговорити потребама траженог радног мјеста, а све зависи од њиховог општег здравственог стања. Важно је да постоји заинтересованост, до сада је око 40-50 лица са наше евиденције запослено, а и даље постоји потражња, истакао је Стожинић.

Завод за запошљавање сваке године организује програме у циљу смањена незапослности, наводи Стожинић и додаје да је и у овом сегменту забиљежена незаинтетресованст за угоститељски сектор.

-Све обуке се креирају искључиво анализом заинтересованости незапослених лица. Прошле године смо имали обуке за стране језике, конкретно њемачки и енглески, као и курс за рачуновође. Истакао бих да задњих година имамо занемарљиво малу заинтересованост за дефицитарна занимања, као што су кувари и конобари. Раније смо сваке године имали 10, 15 лица који су пролазили обуке, реако је Стожинић.

Обуке се спроводе да би незапослена лица била конкурентнија на тржишту рада те из Завода за запошљавање позивају младе да усаврше своје знање.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here