НА БЕЗМЕТКОВИЋУ ОБИЉЕЖЕН ДАН ПОБЈЕДЕ – ПОДСЈЕТНИК ХРАБРОСТИ И ДОСТОЈАНСТВА

Дан Побједе над фашизмом и Дан Европе – 9. мај обиљежава се у знак сјећања на завршетак Другог свјетског рата 1945. године и окончање владавине нацистичке диктатуре која је у Европи однијела преко 50 милиона живота.

Тим поводом, код споменика Безметковић на Савини, у организацији СУБНОРА 1941-1945, Новљани су данас одали почаст својим херојима и послали јасну поруку да се након 76 година коначно забораве подијеле и крене новим путем. Вијенце су положили представници Општине Херцег Нови и борачке организације, као и конзул Републике Србије у Херцег Новом, Зорана Дојчиновић.

Дан побједе симболише храброст и достојанство и служи  као подсјетник на побједу над фашизмом и нацизмом, казао је Слободан Новаковић, члан ОО СУБНОРА 1941-1945.

-Рат је завршен кад је рујски  војник симболично поставио Црвену заставу са петокраком на згради Рајхстага у Берлину. Дио Европе, као и државе бившег  СССР-а, овај датум славе као Дан  побједе на фашизмом, док већи дио Европе од 1985. године, овај дан обиљежава као Дан Европе. Дан побједе је замишљен да буде и рођедан Европске уније али у протеклом периоду сједоци смо догађаја који се претвара у своје супротности, које нам говоре да Европом влада немање визије али и америчког иживљавања. Отуд је и будућност нашег народа стално угрожена па смо 9. маја 1945. године били срећни што крећемо у свијетлу будућност, а код нас у Црној Гори 30. августа смо морали поново да изборимо ту слободу од реинкарниране Црне Горе од јула 1941., уз то још обогаћене криминалом, корупцијом и приватном државом, рекао је Новаковић.

О значају 9. маја, Дана побједе и значају у историји нашег и народа Боке, говорила је и књижевница Оливера Доклестић.

Допринос грађана Херцег Новог и Боке ослободилачком рату 1941-1945 народа бивше Југославије био је веома значајан. У НОБ-у је из Боке учествовало око 2 400 грађана, од тога из херцегновског краја око 1 000 људи, а број погинулих је 1054 борца. Такође, регистровано је и 400 жртава фашизма које су изгубиле живот услед терора окупаторских јединица и њихових сарадника, квислинга или су умрли од глади.

У Херцег Новом погинуо је 401 (350 мушкараца и 51 жена), у Котору 524 (425 мушкараца и 99 жена) и Тивту 129 бораца (120 мушкараца и 9 жена). У нашем граду је регистована 121 жртва фашистичког терора, у Котору 247 и Тивту 32.

У току борбе за ослобођење Боке погинуло је 80 бораца Прве Бокељске НОУ бригаде, 51 борац Далматинске пролетерске бригаде, 15 бораца Десете црногорске бригаде.

У току Другог свјетског рата окупатор је у Боки попалио 29 села, односно 4837 кућа чиме је причињена огромна материјална штета.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here