МЗ Зеленика-Кути: Након сезоне значајне инфраструктурне активности  

Зеленика - Кути

У Мјесној заједници Зеленика-Кути туристичка понуда је добра, планирају се важни инфраструктурни пројекти. Очекују наредних дана бољу посјету приватном смјештају, што је и главна понуда мјеста. Актуелно је неколико иницијатива за развој етно туризма на разуђеном подручју од Луке Зеленика до Ластве кућанске.          

Предсједник МЗ Зеленика – Кути Илија Ковачевић, гостујући у Новском јутру, истакао је да предстоји још доста посла да се инфраструктурно уреди , ова у задње вријеме, све атрактивнија дестинација у Општини Херцег Нови.

Илија Ковачевић

– У мјесту са првим хотелом на Јужном Јадрану, проћи ће још једна сезона са неуређеном парковском површином. Зеленика је мјесто са највише туристичког потенцијала на Црногорском приморју и шире, али се важни пројекти за мјештане и госте, споро одвијају, тврди Ковачевић.

Посљедњих дана ватрогасци се, уз помоћ војног хеликопера, боре са пожаром који је након удара грома, избио на брду Кабао изнад Зеленике и Кута. Пожар који је буктио стављен је под контролу. Вјетар је ватру скренуо на  правац  према Репајима и ка Сопоту.

– Имам информацију да су мјештани, који живе у селу Репаји, 24 часа били спремни за спас кућа и имања. Тек сада се види колико је важно што се урадио  пут и инфраструктура у залеђу, које ће омогућити релаксацију обале, која је пренатрпана и није у потпуности уређена, посебно Зеленика, указао је Ковачевић.

Он истиче да у Зеленици престаје шеталишна комуникација из правца Мељина.

 – У Зеленици престаје све. Није повезана ни доњим путем од Кумбора. Најчешће је то разлог неких несређених имовинских односа, од старог хотела на Зеленој плажи и станице жељезничке пруге која је била у Зеленици. Сад се одједном то појављује као приватни комплекс земљишта, гдје би требало да буде нека изградња. Требало би то, прије свега, да остаје на народу у Зеленици и локалној управи да се што прије осмисли овај простор, како се не би десила „будванизација“, а свако да има приватни и јавни интерес. Видјећемо шта ће ту да буде, запитао се Ковачевић.

Највеће питање је санитарна заштита изворишта Опачица и изградња  канализационе мреже. Пројекат се ради од 2006. године и још се чека на рјешавање питања одвођења отпадних вода.

– Извориште Опачица је окружено септичким јамама у Кутском пољу. Мјесна заједница ради на добровољном принципу, није професионална активност и нема свој буџет да би реализовале капиталне инвестиције. Не можемо да одредимо темпо и приоритете. Ослоњени смо на локалну управу и испред њих могу да кажем да је завршен тендер. Фирма „Крушо“ треба да одради конекцију између постојеће канализационе мреже и колектора на подручју магистрале.  

Са државног нивоа, директор Управе јавних радова Црне Горе Боро Лучић је најавио продужетак изградње канализационе мреже ка Накићеновићима, што је такође приоритет, навео је Ковачевић.

Најављена је и могућност комплетне донације преосталог дијела колектора    као и конекције са кућама, с тим да се чекају пројекти. Пројекти канализационе мреже су најављени да ће бити  завршени на јесен, што је важно како би се одредио вриједност инвестиције и расписао тендер.        

Подсјећамо, одабрана је локација амбуланте у Зеленици на мјесту Дома пензионера у Зеленици, али се чека завршетак пројекта обилазнице који би пролазио тим подручјем.

У МЗ Зеленика – Кути се улаже и  насељавају се мјеста на обали и залеђу.  

У договору са Морским добром, требало би да се  ради Жељезнички мост као пјешачки. Интенција је да мале барке користе локацију Велике воде на начин да се санира обала и користи као мали мандраћ.

Постоје и други пројекти на које се годинама чека на реализацију, а бројни пројекти  су „заробљени“ неријешеним имовинско – правним питањима, која на примјер нису узела у обзир социјални аспект приликом приватизације некада великих друштвених компанија.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here