УСКОРО КОЛЕКТОР У НАСЕЉУ ВОДИЦЕ

Настављају се бројне инфраструктурне активности, међу којима је изградња колектора на подручју Баошића.  Изградњом канализационог крака  назире се крај вишедеценијског проблема  мјештана у насељу Водице.  Проблеми са излијевањем отпадних вода су, посебно, били изражени у летњем периоду, али и за вријеме обилних падавина.

Према ријечима предсједника Мјесне заједнице Ђура Цвјетковића, радови на главном колектору за горње и доње Водице, одвијају се  планираном динамиком. Тренутно су у доњим Водицама испод магистрале и преостало је још да се заврши  дионица у дужини  150 метара  у горњем насељу. Ако временске прилике дозволе, завршетак посла на главном колектору очекују сљедећег мјесеца.

 – Ускоро ће бити готове грађевинске дозволе за свих пет секундарних кракова канализационе мреже за горње и доње Водице, што је договорено на састанаку у Општини са секретаром за просторно планирање и изградњу Владиславом  Велашем. Мјесна заједница је предала сву потребну документацију, ревизију пројекта, као и остале елаборате за добијање грађевинске дозволе. Не видим било какав споран разлог да не добијемо грађевинске дозволе у наредном периоду. Након добијања дозвола ће, у сарадњи са Друштвом за изградњу и развој водоводне и канализационе инфраструктуре, расписати тендер и направити уговор са потенцијалним извођачем радова, који би био најповољнији у том моменту. Потом би кренули у фазну израду свих секундарних кракова за горње и доње Водице. Локална управа у потпуности финансира реализацију овог пројекта, инвестиционе вриједности око 68.000 еура, објашњава Цвјетковић.   

Мјештанин Милорад Стојановић коментарише пројекат, којим ће бити ријешено питање одводње отпадних вода. Истиче, да слиједи  велико олакшање, јер ће се најзад ријешити проблем стар 30 година за који претходне локалне управе нису имале слуха:

– Ово много значи за моје домаћинство и цијело насеље, из разлога што смо имали великих проблема са отпадним водама, које су се слијевале низ поток. Саграђен је велики број зграда, без канализације, тако да се из септичких јама излијевало  у поток и море. Доживљавали смо велике непријатности од туриста, страха од заразе, непријатних мириса и осталих проблема. То је трајало годинама, док се није појавила ова власт, која је приступила рјешавању проблема, сматра Стојановић.  

У сарадњи са Друштвом за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у поступку је израда још једног  пројекта за изградњу колектора, који ће ријештити проблем одводње отпадних вода у популарно названој Улици „уза зид“, будућа капетана Штумбергера:

– Наредних дана ће тај пројекат бити достављен Секретаријату за просторно планирање и изградњу, како би и за овај дио канализационе мреже добили грађевинску дозволу. 

У МЗ Баошић покренули су и активности у циљу проширења улице ка Музеју капетана Штумбергера.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here