МЗ БАОШИЋ: РЕАЛИЗОВАНИ БРОЈНИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКТИ

У Мјесној заједници Баошић реализовани су бројни пројекти у сарадњи са Општином Херцег Нови, од које су имали зелено свјетло за све инфраструктурне радове. Актуелни су пројекти проширења мјесног гробља, изградња колектора у насељу Водице, реконструкција  Културно спортског центра са базеном у Баошићу. 

Према ријечим предсједника  Мјесне заједнице Баошић Ђура Цвјетковића,  мјештани су у значајном броју  учестововали у радовима на  путној и другој инфраструктури:

 – Асфалтиран је пут  у засеоку Поткулина, коју је финансирала Општина и Мјесна заједница у сарадњи са грађанима. Освјетљено је камп насеље. Проширен је попречни пут од магистрале до шеталишта поред Мјесне заједница и обезбијеђен је несметан саобраћај.  Урађен је потпорни зид дужине 60 метара, код Цркве Св Николе. Урађен је потпорни зид у Улици Палих бораца, као и видиковац.  У сарадњи са грађанима  изграђен је потпорни зид дуж потока ка Музеју Мирослава Штубмергера, те продубљено и очишћено корито потока. Понтон је сређен, са постављеним вратима и тушевима, казао је Цвјетковић у емисији Новско јутро. 

Општина је за потребе Мјесне заједнице  Баошић откупила 2.200 квадратних метара на којем се планира изградња новог гробља и капеле. У току је израда пројекта за ново мјесно гробље и капелу.

-Након реализације пројекта новог гробља приступиће се изградњи  капеле која је грађанима обећавана двије деценије. Приоритет да изградимо гробнице јер нема више ни једног мјеста у Мјесној заједници,а слично је и другим мјесним заједнициама. Пројекат ће бити готов током априла и очекујемо да ћемо у овој години почети изградњу. Грађане ћемо позвати у Мјесну зајединцу, да потпишу уговор  са нама за нова гробна мјеста, најавио је Цвјетковић.    

 Један од горућих проблема је канализација у насељу Водице,  чији пројекат  годинама чека на реализацију:

 – Од формирања Савјета Мјесне заједнице Баошић радимо на том пројекту. Наслиједили смо један пројекат није добило епилог, због непостојања сагласности приватника кроз чија имаља уцртана траса канализцације, односно, примарног крака. Радило се на измјенама пројекта, претходно смо скупили сагласности, да не би расипали средства.  Превазиђена је та кључна препрека тако да смо добила грађевинску дозволу из секретаријата за планирање простора и изградњу.

  Општина је расписала тендер и потписала Уговор са извођачем радова и надзором. Обишао је са директорицом Друштва за изградњу водоводне и канализационе инфраструктуре у Општини Херцег Нови, терен и  констатовано је да је све спремно да током априла почне изградња тог примарног крака канализационе мреже за Горње и Доње Водице, објаснио је Цвјетковић.

Вриједност инвестиције процијењена је на 68.000 еура.

– Поред осталих реализованих пројекат је теретану на отвореном, бетониране су двије прилазне улице у Норвешком насељу и у Горњим водицама.  Асфалтиран је пут од магистрале ка Цркви Св. Николе у дужини 380 метара. Постављена је јавна расвјета у Норвешком и Полетовом насељу. Урађено је идејно рјешење за санацију и надоградњу Културно спортског центра са базеном у Баошићу, појаснио је Цвјектовић.

Завршавају уређење Улице Уза зид,која је бетонирана и освјетљена.  Од Министарства културе, очекују да добију сагласност  на нови назив те улице, која ће се звати Улица капетана Штумбергера.  

 Сва насеља у Баошићу су освјетљена.

Цвјетковић је казао да  су у  Мјесној заједници Баошић и поред актуелне епидемиолошке ситуације, посвећени  припремама туристичке сезоне, од које већина мјештана живи. Подсјећа на податак Туристичке организације да је Баошић прво мјесто послије Игала, са бројем остварених ноћења током туристичке сезоне.

ФОТО: насловна – фб МЗ Баошић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here