МОСТ КУМБОР – ЛУШТИЦА УМЈЕСТО ВЕРИГА

1565
ФОТО: Монтепут

Монтепут ће ускоро почети рад на техничкој документацији дијела Јадранско-јонског пута која ће укључивати мост преко тјеснаца Вериге у заштићеној зони Бококоторског залива или између Кумбора и полуострва Луштица, сазнају Викенд новине, пресноси ЦДМ.

Државна путарска компанија поднијела је Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма захтјев за издавање урбанистичко-техничких услова за израду техничке документације брзе саобраћајнице дуж црногорског приморја, и то од Херцег Новог до прикључења на тунел Созина.

У захтјеву се наводи да је у питању „техничка документација за градњу новог објекта”, те наводи трасу на коју се захтјев односи. Прва могућност је 8,5 km дуга дионица од петље на источној страни Херцег Новог до моста Вериге код Бијеле и укључује петљу са раскрсницама према најзападнијем граду Боке Которске и граници са Хрватском. Западна алтернатива овог дијела пута дуга је 28 km, такође води од источног дијела Херцег Новог, преко Кумбора, на полуострво Луштицу на супротној страни тјеснаца, те продужава ка Будви.

Подсјећамо, мост преко Верига трајно би могао да девастира Боку Которску, пошто цијели залив већ десет година представља заштићену зону. Из црногорске Канцеларије УНЕСЦО-а недавно је речено како је та међународна организација 2018. године, у извјештају о мониторингу „наложила да од тог пројекта коначно треба одустати, јер угрожава визуелне вриједности подручја свјетске баштине”.

Сматрају и да треба наћи алтернативна рјешења која „не би угрозила универзалне вриједности природног и културно-историјског подручје Котора”, а ипак би ријешила проблем друмског саобраћаја овог региона који је током љетње туристичке сезоне константно у колапса

Траса Јадранско-јонског пута представља можда и најзначајнију одлуку у домену цјелокупне црногорске инфраструктуре, јер ће од ње умногоме зависити будућност повезивања и сарадње наше земље с регионом и остатком Европе. Наиме, будући крак ауто-пута, чија прва дионица од Смоковца до Матешева, дуга 41 километар, према посљедњим најавама треба коначно да буде готова у новембру ове године, везује се управо на ову саобраћајницу.

10 COMMENTS

  1. Треба УНЕСЦО да нам спаси Вериге од нас самих. Прије 20 година је планиран мост преко Свете Недеље! Једно од конкурсних решења проф. Ненадића из Кумбора је био тунел испод морског дна на локацији Верига. Љепота Боке је свјетски раритет, наши преци су то цијенили и сачували је за покољења.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here